Trap niet in deze valkuilen tijdens een assessment

Een assessment bestaat vaak uit een hele of halve dag vol tests, waarmee de werkgever wil achterhalen of je geschikt bent voor de job. Het gaat niet alleen om je kennis en niveau, maar bijvoorbeeld ook om je persoonlijkheid. Er is daarom niet één juiste manier om een assessment te doen - iedere persoon zit immers anders in elkaar, en het is nu juist de bedoeling dat de werkgever je leert kennen. Maar dit moet je vooral niet doen:

Je anders voordoen dan je bent
Met een assessment kijkt men of jij geschikt bent voor de baan, maar meestal zegt dat ook iets over of de baan geschikt is voor jou. Met andere woorden: zou je je thuisvoelen in deze organisatie? Kun je de verwachtingen waarmaken, of zul je voor altijd op je tenen moeten lopen? Ga je dus niet anders voordoen dan je bent: óf het valt op, en je maakt daardoor een slechte indruk, óf je krijgt er later last van.

Proberen iedereen te slim af te zijn
Vooral bij rollenspellen of groepsopdrachten kan dit een valkuil zijn. Aangezien het hierbij om een gesimuleerde werkelijkheid gaat, is de verleiding groot om een uitweg te verzinnen. Heel listig, bijvoorbeeld: ‘Maar jij vertelde me vorige week tijdens dat etentje dat het budget veel groter is.’ Grappig verzonnen, maar het lijkt alsof je de opdracht niet helemaal serieus neemt.

Nooit initiatief nemen
Dit is een moeilijke, want het hangt natuurlijk van je karakter af. Als je doorgaans eerst de kat uit de boom kijkt, is het aan te bevelen dit ook in deze situatie te doen. Maar vergeet niet: de assessmentdag is dé gelegenheid om jezelf te presenteren. Een passieve houding werkt waarschijnlijk niet in je voordeel.

Denken dat er niets valt voor te bereiden
Natuurlijk kun je niet weten wat de precieze opdrachten zullen zijn, maar je kunt wel degelijk goed beslagen ten ijs komen. In de praktijkopdrachten worden bijvoorbeeld reële situaties gesimuleerd. Zoek dus van te voren uit wie bijvoorbeeld belangrijke investeerders of klanten van het bedrijf zijn. En met welke onderwerpen worstelen werknemers in de functie waarop je solliciteert? Welke belangrijke ontwikkelingen heeft het bedrijf recentelijk doorgemaakt? Ook kun je cognitieve testjes van te voren op internet oefenen.

Je laten gaan
Ok, de bedoeling is dat ze je leren kennen. Maar ga niet meteen je hele hebben en houden op tafel leggen - hou het zakelijk. Dat geldt ook voor je emoties: toom ze in. Huilen, boos worden, overduidelijk nerveus zijn - beter van niet. Blijf vooral rustig.

De dag ervoor té veel doen, en té laat naar bed gaan
Hoe de assessmentdag ook verloopt, één ding is zeker: het zal behoorlijk vermoeiend worden. Je moet de hele dag scherp blijven, en goed opletten hoe je jezelf presenteert. Zorg dus dat je goed uitgerust voor de dag komt.