ANP XTRA ROOS KOOLE

Tips voor een goede balans tussen werk en privé

Nog even na het avondeten wat e-mails beantwoorden, een presentatie voorbereiden of dat tekstje afmaken. Met een beetje overwerken is niets mis. Maar structureel veel te veel werken, kan zorgen voor stress of ziekte.

Uit onderzoek van de OESO blijkt dat van de Nederlanders in dienstverband 28 procent structureel overwerkt. Het percentage stressgerelateerde ziekteverzuim is toegenomen. Vorig jaar bleek dat 33 procent van de ziektegevallen veroorzaakt werd door stress. Het jaar daarvoor was dat nog 29 procent, bleek uit een onderzoek van ArboNed.

Mailverbod
Sommige werkgevers besloten maatregelen in te stellen. Zo stelde BMW een mailverbod in. In Duitse vestigingen mochten werknemers onbereikbaar zijn op afgesproken tijden, mits ze dit hadden overlegd met hun leidinggevenden. Sommigen kozen ervoor om ‘s avonds niet te mailen, anderen juist op een ander tijdstip.

Wat kun je zelf doen?
Maar ook zonder mailverbod zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de balans tussen werk en privé beter te organiseren. The Washington Post zette een aantal tips op een rijtje.

Stop met multitasken
Een werkdag is niet eindeloos. Daarom kun je beter geconcentreerd aan de slag dan drie dingen tegelijk doen. Als je je aandacht verspreid, komt een klus minder snel af.

Ga selectief om met je tijd
Neem niet elke opdracht aan. Denk goed na wat je er (professioneel of persoonlijk) uit kan halen. Is het antwoord ‘niets’. Doe het dan niet.

Gebruik technische oplossingen
Er zijn veel apps beschikbaar die het je makkelijk maken om lijstje te maken, taken te organiseren en tijd te besparen. Maak hier gebruik van.

Zoek naar oplossingen
Veel werkgevers proberen het je makkelijker te maken. Ze bieden flexibele werktijden aan, een yoga-cursus of meditatieoefeningen. Zoek uit wat jouw werkgever aanbiedt om de balans tussen werk en privé makkelijker te maken.

Neem vrije dagen op
Neem je niet alleen voor om vrije dagen op te nemen, maar doe het gewoon. Er zal namelijk altijd wel iets tussenkomen op je werk waardoor het niet handig is om vrij te nemen.

Vrije tijd is belangrijk
Hoe leuk je werk ook is, tijd doorbrengen met familie en vrienden en minstens net zo belangrijk. Minimaliseer deze tijd dus niet.