Tips om zelfverzekerd jouw sollicitatiegesprek in te gaan!

We kennen het allemaal: vlinders in je buik, blijdschap en tegelijkertijd enorme zenuwen, want je bent uitgenodigd voor hét sollicitatiegesprek. Het ene moment kan je wel in zingen uitbarsten, omdat je zo blij bent en het andere moment bedenk je wat je allemaal verkeerd kunt doen. En je wilt die baan zó graag hebben! In deze tweedelige blogserie lees je tips om een goede en zelfverzekerde indruk achter te laten in je sollicitatiegesprek.

Allereerst, een goede voorbereiding is het halve werk. Je goed voorbereiden maakt je zekerder en dat zorgt voor een soepel en effectief gesprek. Met deze vijf tips zorg je dat goed beslagen ten ijs komt.

 1. Met wie heb je het gesprek?
  Belangrijk is om van te voren uitgebreid onderzoek te doen. Achterhaal wie jouw gesprekspartners zijn. Als je dat niet weet, kan je het bedrijf opbellen en het vragen, zodat jij je goed kunt voorbereiden. Het is heel normaal om aan de secretaresse of recruiter te vragen naar de namen van de mensen met wie je zult spreken. Het getuigt van interesse en een zorgvuldige voorbereiding. Aarzel daarom niet om hiernaar te vragen als de informatie niet op voorhand aan je gegeven is.
 2. Leer je gesprekspartners kennen
  Als je weet wie jouw gesprekspartner is, zoek diegene dan op via LinkedIn of de website van de organisatie waar je solliciteert. Google om te kijken wat je nog meer kunt vinden. Het is goed om op LinkedIn alvast een connectie te maken, dus nodig diegenen uit. Doe dit niet op je telefoon, maar op een laptop of desktop, zodat je jouw uitnodiging kunt voorzien van een persoonlijke boodschap. Als je meer informatie hebt dan voel jij je daar in ieder geval zekerder over. Indien gepast, zou je tijdens het sollicitatiegesprek kunnen refereren aan iets wat je hebt gelezen over die persoon.
 3. Verdiep je in de organisatie
  Een ander belangrijk punt is alles over het bedrijf lezen waar je solliciteert. Het klinkt logisch om je intensief te verdiepen in de functie, maar durf een laag dieper te kijken. De functie waarop je solliciteert staat niet op zichzelf. Deze draagt bij aan hogere doelen in de organisatie. Verdiep je dus niet alleen in de vakspecifieke informatie over het bedrijf, maar in het bedrijf als geheel. Wat is hun strategie en visie? Hoe staan ze er economisch voor? Waarmee waren ze onlangs in het nieuws? Zijn er nieuwe initiatieven die je aanspreken? Het is belangrijk dat je voldoende weet om niet voor verrassingen geplaatst te worden. Je komt over het algemeen heel goed over, wanneer je naar iets interessants in het bedrijf kan refereren of er een vraag over kunt stellen. Dit geldt ook wanneer dit niet direct relevant is voor jouw functie.
 4. Weet wat de functie vraagt én hoe jij die wilt invullen
  En dan natuurlijk de functie zelf! Weet wat er precies gevraagd wordt, maar zorg ook dat je dit begrijpt. Veel vacatureteksten zijn nogal algemeen of vaag omschreven. Je kunt de vacature ook (geprint) meenemen, zodat je er aan kunt refereren als je wilt. Graaf daarom diep in de vacature, vorm een zo concreet mogelijk beeld van wat er daadwerkelijk van je verwacht gaat worden of wat je denkt dat ze zoeken. Denk ook proactief: hoe zie jij voor je dat je de functie gaat invullen? Door wat er gevraagd wordt, maar ook door de informatie die je verzameld hebt over het bedrijf ontstaan er bij jou vragen die je uiteraard stelt in het gesprek. En dat is positief! Neem gerust je vragen op papier mee als je zeker wilt zijn dat je ze niet vergeet te stellen. Over het algemeen verwachten interviewers juist dat je vragen hebt.. Onthoud dat de kwaliteit van vragen ook belangrijk is en iets zegt over jou. De inhoud van je vragen zal duidelijk maken dat je probeert helder te krijgen wat jij komt brengen en hoe dat van waarde is voor de organisatie.
 5. Schakel je netwerk in
  Tot slot, gebruik je netwerk! Ken je iemand die werkt bij de betreffende organisatie? Bel hem en vraag wat er speelt in het bedrijf. Wat zijn belangrijke vraagstukken of uitdagingen waar het bedrijf nu voor staat? Ken je iemand in een vergelijkbare functie, maar in een ander bedrijf? Bel die op en vraag wat de trends zijn in dat beroep als je dat helpt om een beter beeld van de functie te krijgen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met brancheorganisaties om je beter te verdiepen in de rol waarop je gesolliciteerd hebt.

Samenvattend: Met wie is het gesprek? Naar welk bedrijf ga je toe en op welke functie heb je gesolliciteerd?

Nu je je goed hebt voorbereid is het tijd voor het gesprek zelf. Houd deze site in de gaten, want in het volgende artikel deel ik tips waarmee je in het gesprek een zelfverzekerde indruk maakt.

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.