Coachartikel

Tijdens het sollicitatiegesprek - Een klein toneelstukje opvoeren

Eigenlijk klinkt het een beetje oneerbiedig en krijg ik het niet helemaal lekker uit mijn mond. Laat staan op papier. Maar dat hele sollicitatiegesprek is ook wel een beetje een toneelstukje. Niet helemaal natuurlijk, maar wel een beetje. En dat is ook helemaal niet erg. Sterker nog, je kan er je voordeel mee doen.

In een sollicitatiegesprek creëer je een gevoel. Een gevoel van vertrouwen: die klaart de klus wel voor ons! En als goed acteur geef je het publiek wat ze willen. Uiteraard staat, of valt, het gesprek met je voorbereiding. Wat ga je vragen, wat ga je vertellen? Je kent je voorbeelden en je hebt je vragen helder voor ogen. Laten we dat het ‘repeteer gedeelte’ noemen. Wil je op goed niveau deelnemen aan het toneelstuk dat solliciteren heet, dan dient de deelnemer goed beslagen ten ijs te komen.

Maar er is meer. Zo kan je ook aan de juiste kostuums en rekwisieten denken. Dat je je juiste ‘pak’ aantrekt is logisch. En denk ook eens aan wat je meeneemt. Je print je CV en de vacature. Onderstreept wat zaken en stopt ze in een map. In die map zit een schrift waar je een aantal vragen op schrijft.

Op het ‘toneel’ leg je die map op tafel en klapt hem open. Je schuift hem terzijde en hoeft er eigenlijk niet eens naar te kijken. Want waar het om gaat is dat je publiek ziet welke voorbereiding jij hebt gedaan. Ik weet zeker dat degene die tegenover je zit de vacature herkent, en de krabbels in je map ziet.

En dat is nu net wat je wilt, hiermee geef je een beeld af. Die heeft zich grondig voorbereid.
Gewoon, tussen alle diepgaande gesprekstips door even iets praktisch. Een klein cadeautje, voor de kerstdagen.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.