Coachartikel

Tijdens het sollicitatiegesprek - De ‘wij’ fase

Nadat we in de twee voorgaande columns de ‘Ik’- en de ‘Jij’-fase hebben behandeld gaan we vandaag door naar de laatste, en alles beslissende, ‘Wij’-fase. De spreekwoordelijke klap op de vuurpijl, de kers op de taart. In de ‘Wij’-fase ga je afronden waar je in de twee voorgaande fases voor hebt voorgesorteerd. En dat is zo makkelijk nog niet.

Deze fase kan je namelijk minder makkelijk voorbereiden. Waar je de ‘Ik’-fase kunt voorbereiden aan de hand van de vraag: ‘Wat wil ik vertellen?’ En de ‘Jij’-fase aan de hand van de vraag: ‘Wat wil ik weten?’, is de ‘Wij’-fase een samenraapsel van de antwoorden en de vragen die eerder zijn uitgewisseld.

De ‘Wij’-fase is in eerste instantie dus al goed voor te bereiden aan de hand van de volgende formule: Ik + Jij = Wij. Daarmee wil ik zeggen, als de ‘Ik’-fase top is en de ‘Jij’-fase ook top is, dan is de formule simpelweg dubbel top. Je voelt dus al aan dat een slecht lopende ‘Ik’- en ‘Jij’- fase daarmee ook een ondermaatse ‘Wij’-fase maken.

Voorbereiding is dus key. Zorg dat je dat wat je over jezelf verteld hebt kunt onderbouwen. De zaken die je wilt weten, zorg dat dit vragen zijn waar je gesprekspartner meer over kan vertellen. ‘Betalen jullie overuren?’ Als je gesprekspartner de vraag kan beantwoorden met een ferme knik is er niet veel meer over te vertellen. En dan slaat het gesprek dus dood. Dus vraag naar visie, groei, teamsamenstelling, klanten, klantvisies.
Wees oprecht in je belangstelling en je vragen. Blijf luisteren naar je gesprekspartner en speel hierop in. Stel open vragen om een gesprek te bevorderen, wees concreet in je voorbeelden, vermijd algemeenheden.

De ‘Wij’-fase is het moment om de overwinning binnen te slepen. Om het maar met een voetbalwedstrijd te vergelijken: met de juiste voorbereiding en wedstrijdopbouw kan het bijna niet meer misgaan. Dan moet je gewoon gedegen de wedstrijd uitspelen en met drie punten (of een nieuwe baan) weer naar huis gaan.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.