ANP XTRA ROOS KOOLE

‘Tijd voor verplicht dutten op de werkvloer’

Er is weer een onderzoek verschenen dat aantoont dat voldoende slaap essentieel is voor het welzijn van medewerkers. Het is daarom de hoogste tijd dat het taboe op een dutje doen tijdens het werk wordt opgeheven.

Onderzoekers van de universiteit van Stockholm hebben data van zo’n vijfduizend werknemers verzameld. Hieruit blijkt dat een gezonde hoeveelheid slaap van groot belang is voor het welzijn van de medewerker. Door voldoende uit te rusten is de kans groot dat de werknemer goed met stress om kan gaan, en dat hij of zij positief is over het werk dat nog moet worden gedaan. De hoogste tijd dus dat het normaal wordt om even een dutje te doen na de lunch, of tijdens een ellenlange vergadering. Of niet soms?

‘Alleen luie mensen slapen in het openbaar’
The Guardian stelt in een artikel, dat gaat over de problematiek van het dutje, echter dat de kans toch klein is dat we in de toekomst pal naast onze collega’s even snel een powernap doen. Het zit niet in onze cultuur.

Japanners en Chinezen dutten overal
De auteur van het artikel gaat in op Japan en China. In deze landen is het normaal om in het openbaar een dutje te doen: in de metro, achter de balie of tijdens een vergadering, het kan allemaal. Al zijn er wel een aantal -ongeschreven - regels verbonden aan het publieke slapen: zo is het niet de bedoeling dat je het dutje van tevoren ‘inplant’. Het moet er echt uitzien alsof je net, on the spot in slaap bent gevallen. Dit suggereert dat je zo hard aan het werk was dat je plotseling werd overvallen door vermoeidheid.

De ‘dutcultuur’ is nog niet ingeburgerd
In veel Noord-Europese landen is het absoluut niet normaal om tijdens het werk in slaap te vallen. Het wordt nog steeds vooral gezien als zwakte. En dus zie je soms hilarische beelden van politici die tijdens een belangrijk debat - of tijdens de troonrede - met wegdraaiende ogen tegen de slaap proberen te vechten.

Extra koffie in plaats van slaap
Ook al zijn er steeds meer onderzoekers die het belang van genoeg slaap aantonen, het lijkt niet te baten. Zeker niet in de Westerse wereld. The Guardian stelt zelfs dat er steeds meer een cultuur is ontstaan van zo lang mogelijk wakker zijn: mensen maken steeds langere werkdagen en staan ook vroeger op:

“Instead of incorporating naps into daily life, what we incorporate instead is a lot of coffee - one industry that has grown enormously in the past 20 years.”

Zelfs de Spaanse siësta wordt bedreigd
In Zuid-Europese landen is het middagdutje, volgens het artikel, zelfs in gevaar:

“The siesta of Spain and much of the Hispanic world seems to be slowly disappearing, as does the French lunchbreak and the Italian riposo.

Ondanks dat slapen op de werkvloer verder weg dan ooit lijkt, blijven de onderzoekers het eens: korte dutjes (al vanaf tien minuten) zijn goed voor de productiviteit van werknemers. Het is daarom jammer dat werkgevers niet meer doen om hun mensen tijdens saaie, onproductieve vergaderingen meer te stimuleren hun ogen even dicht te doen. En hun mond te laten openvallen: Zzz zzz.