Tegenslagen maken de sollicitant

Afgelopen week las ik een interview terug dat ik gaf aan Jolene Meijerink van Erasmus Magazine. Soms zeg of denk je dingen die er op papier toch heel anders uitzien. Harder, directer. Het zette mij aan het denken. “Mensen die door het stof zijn gegaan, hebben een streepje voor bij mij. Ik zoek altijd naar het antwoord op de vraag: Hoeveel tikken heb jij gehad?

Onbewust verklaarde ik voor mijzelf waarom ik altijd op zoek ben naar de offers die mensen hebben gemaakt. Wanneer ging je nu finaal onderuit en hoe krabbelde je weer op? Leuk hoor, al die successen. Maar wat ging daaraan vooraf? Het eindresultaat is voor mij van ondergeschikt belang. Kijk eens naar de weg ernaartoe .

Ik las eens een vacaturetekst waarin vermeld stond: “Jij begrijpt dat tegenslag onderdeel uitmaakt van het eindresultaat.” De spreekwoordelijke waarheid als een koe, de spijker recht op de kop geslagen. Daar kom ik dan weer met mijn zure opmerkingen over de mentaliteit van starters op de arbeidsmarkt om de hoek. Maar juist dat is wat ik ontzettend vaak mis bij de huidige lichting starters. Op je bek gaan en dan gewoon weer opstaan en doorgaan.

Want is dat niet waar het op de werkvloer eigenlijk om gaat? Meevaren met de hele vloot wanneer de orders binnen stromen, dat kunnen we allemaal wel. Maar wat doe je als de wind draait en je stevig stroomopwaarts moet gaan peddelen? Sla je dan om, of zet je kracht bij?

Daarom zeur ik in sollicitatiegesprekken soms tot vervelens aan toe door over wat er niet goed is gegaan. Niet omdat ik je wil pesten of wil kijken hoe je reageert. Nee, ik wil weten hoe je reageerde toen het even niet goed ging. Verkeerde studie gekozen, maakt me echt niet uit. Dat overkomt de beste. Maar wat heb je toen gedaan? Heb je je herpakt of ben je een half jaar thuis gaan zitten gamen?

Ik ben altijd op zoek naar karakter. Naar het krasje in de lak. Iets of iemand die authentiek is. En dan hoeft het geen extraverte hipster met kekke pantalon te zijn. Nee, dat kan ook een rustige, stille en misschien zelfs wat saaie administratief medewerker zijn. Als jij als sollicitant zes keer onderuit is gegaan en weer opkrabbelde om door te gaan, dan heb je voor mij aangetoond dat jij begrijpt waar werken om draait.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.