Te koud op kantoor? Zelfs de temperatuur is een ‘mannenuitvinding’

Man, veertig jaar en zo’n tachtig kilo zwaar. De temperatuur van veel kantoren is precies toegespitst op dit type werknemer. Het gevolg? Vrouwen zitten bijna altijd - zeker in de zomer als de airco aan staat - te bibberen achter hun computer. Twee Nederlandse onderzoekers publiceerden deze week een artikel over het onderwerp.

In de jaren zestig was het aantal vrouwen dat werkte nog schrikbarend laag. Toch stammen de richtlijnen als het gaat om de temperatuur op de werkvloer wel uit die tijd. Gevolg: anno 2015 hebben veel vrouwen het koud als in de zomer de airco aangaat. En dat is slecht voor de concentratie en de kwaliteit van het geleverde werk.

Vrouwen willen drie graden meer
De bevindingen werden gepubliceerd in het blad Nature Climate Change.

Volgens de onderzoekers Boris Kingma en Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit van Maastricht hebben vrouwen steevast graag een binnentemperatuur die drie graden hoger ligt dan bij de meeste mannen: zo tussen de 23,2 en 26,1 graden Celsius. Mannen vinden dit al snel te warm.

Advies: strijd tegen global warming
In het artikel stellen de twee onderzoekers dat kantoren “should reduce gender-discriminating bias in thermal comfort”. Dit zou goed zijn om ‘global warming’ tegen te gaan. De onderzoekers stellen dan ook dat het aan te raden is om als werkgever een beter beeld te krijgen van de temperatuurwensen van je werknemers.

Met extra sokken en een dikke legging naar werk
The New York Times wijdt een heel artikel aan het nieuws. Ze laten vrouwen aan het woord die vertellen over hun ervaringen op kantoor met de thermostaat. Het levert een aantal grappige voorbeelden op:

“Phoebe McPherson, 21, said she sometimes wears thick leggings, a long-sleeve shirt, a sweatshirt and motorcycle boots to work at a health technology startup in Reston, Va. She often adds a tartan blanket, wraps “a blanket around my legs,” and despite the glaring fashion faux pas, wears a Snuggie backward to seal off any openings.”