Coachartikel

Stil omdat je het bent, of stil omdat je onzeker bent?

In dit blog, deel ik drie tips om van jouw stille onzekerheid af te komen. Introverten zijn over het algemeen stiller, en dat is niet erg. Dit is wie jij bent en dat is oké. Veel introverten zijn echter ook stil (of nog stiller dus), omdat ze onzeker zijn. Daar is wat aan te doen.

Ik heb geaccepteerd dat ik introvert ben, en daar voel ik me prettig bij. Mijn grenzen zijn mijn grenzen en ik ben trouw aan mezelf. Dat geeft rust. Onzekerheid over het feit dat ik stiller ben, heb ik niet meer.

Misschien is dat bij jou wel anders.

Krijg je steeds opmerkingen en probeer je je aan te passen?
Speel je de rol van iemand die je eigenlijk niet bent?
Ben je bang voor de oordelen die je krijgt?
Dat je niet voldoet en dat je te stil bent?
Dat je daardoor juist nog stiller wordt?
Dingen gaat vermijden? Niets meer durft te zeggen?

Ik kom het tegen in mijn praktijk. Ik was het zelf ook. Een onzeker iemand die zich probeerde aan te passen, aan de verwachtingen van anderen. Gedachten die rondtollen in je hoofd zijn bijvoorbeeld: ‘wat vinden ze van mij? Doe ik het wel goed? Wat als ze me iets horen zeggen wat niet klopt? Hoe herstel ik dat dan? Stel ik kom niet uit mijn woorden? Wat dan?’

Je haalt jezelf neer tot er weinig meer van je over is, met als resultaat dat je het liefst in je schulp kruipt. Wat dan ook gebeurt.

De oplossing?

  1. Haal het oordeel af van wie of wat je bent

Als jij jouw hele leven hoort dat je wat minder stil moet zijn, je meer moet laten zien en horen, dan is het mogelijk dat je van jezelf vindt dat je niet goed genoeg bent. Dit kan al heel vroeg begonnen zijn, in je kinderjaren op school bijvoorbeeld. Stond het bij jou ook op je rapport: ‘……. is een stil en verlegen kind, mag meer op de voorgrond’?

Los van het feit of je nu wel/niet verlegen was, kunnen deze opmerkingen leiden tot overtuigingen die hardnekkig zijn. Ze zorgen ervoor dat jij je minderwaardig voelt, en je ernaar gedraagt, zodat je dus nog stiller wordt. Want ja, die andere persoon zal het toch wel beter weten of niet? Laat ik mijn mond maar houden.

Laat de oordelen over jezelf los. Dat een ander ze heeft, oké, maar als je het zelf ook blijft volhouden draagt dit niet bij tot een sterke persoonlijkheid.

  1. Vat een opmerking niet op als kritiek

Feedback ontvangen is lastig. Een luchtige opmerking als ‘wat ben je stil’ kan aanvoelen als een aanval op je identiteit. Zeker als je niet direct weet hoe je erop moet reageren,  kun je dichtklappen en slaat de opmerking naar ‘binnen’. Dagen kun je nog piekeren over wat diegene zei. Herkenbaar? Introverten hebben een groot vermogen om dingen in hun hoofd heel erg groot te maken. Helaas met als gevolg dat de emmer zomaar overloopt van al die dingen die je hebt opgekropt waardoor je uiteindelijk op een onverwacht moment explodeert. Met een verbaasde collega/partner tot gevolg: ‘huh, zo erg was het nu toch ook weer niet?’

Het is de kunst om te ontdekken wat diegene nu precies bedoelt. Is het een opmerking of kritiek? Vragen dus, en niet je mond dichthouden en verder gaan. Ben je ook bewust van wat de opmerking doet. Word je inderdaad geraakt? Bespreek dit dan, leg uit hoe het voor jou werkt, zodat je het in het juiste perspectief plaatst én het daarna kunt loslaten. Zie het als een uitnodiging tot verbetering. Je zelfbeeld blijft hiermee intact.

  1. Spreek je uit!

“Dé oplossing” zit in een hoek die introverten lastig vinden. We zijn niet voor niets stil. Toch geloof ik dat jezelf uitspreken, de beste manier is om van je onzekerheid af te komen. Spreek uit  wat je nodig hebt, wie je bent, en waarom je zo bent. Wat voor jou wél en wat niet werkt.

Zeg het. Vertel het. Het creëert begrip over en weer en draagt bij aan een positief zelfbeeld. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat je omgeving zegt: ‘je bent veel extraverter geworden!’ Jij weet wel beter….

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.