Coachartikel

Sta je weleens stil bij waar je trots op bent?

Waarschijnlijk ben ik niet de enige, laatst had ik het er nog met iemand over. Je werkt hard, je werkt ergens naartoe, je kijkt ergens naar uit. En als je het dan eindelijk bereikt, zet je het direct weg als normaal en vergeet je bij dat moment stil te staan. Op naar de volgende overwinning, die we vervolgens ook weer vergeten te vieren. Het is eeuwig zonde, en niet alleen om het feestje. Want wanneer we stilstaan bij waar we trots op zijn, dan geeft ons dat hele waardevolle informatie over waar we naartoe willen.

Zo sprak ik afgelopen weken voor een artikel in Nieuwe Revu mensen die vooral op social media verschrikkelijk veel succes, en likes, vergaren. Als je hen op de man (of vrouw) af vraagt waar ze het meest trots op zijn, dan moeten ze stuk voor stuk even nadenken. In eerste instantie zijn we dan vaak geneigd de dingen te benoemen die andere mensen goed van ons vonden. Het best verkochte boek, de meest lucratieve sales-deal, je artikel op die ene website met meer dan honderdduizend clicks. De eerste reactie op de vraag waar je het meest trots op bent, is vaak het benoemen van datgene waar je de meeste lof over toegezongen hebt gekregen.

Maar is dat ook altijd zo? Ik durf dat te betwisten. Want iedereen die ik hierover doorvraag, komt vaak met een heel ander antwoord. Niet je ‘award-winning’ artwork, maar een schilderij voor de overleden clubman op je plaatselijke voetbalvereniging, of het ontwerp van het geboortekaartje van je neefje. Het hoeft allemaal niet zo groots en meeslepend voor de buitenwereld te zijn. Mijn vraag is daarom ook altijd waar jij zelf trots op bent. Niet wat anderen het meest is opgevallen.

Als ik een paar weken op vakantie ben dan ga ik de laatste week altijd een planning of een lijst maken van dingen die ik wil doen. Ik geloof dat dat best menselijk is. Daarom vraag ik je, als je deze zomer op je strandbedje zit, om hier zelf eens over na te denken. Als je alles loskoppelt van de uitkomst, de complimenten en het succes; Wat heb je het afgelopen jaar dan neergezet waar je het meest trots op bent, waar je het meest gelukkig van werd en vooral waarom?

Gewoon, vanuit jezelf en niet gebaseerd op likes, euro’s en complimentjes.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.