Coachartikel

Soms is het krachtiger om te zeggen dat je iets niet kunt

Met stip op één in mijn sollicitatie-irritatie-top-tien, staan kandidaten die zich omhoog lullen. Mensen die zich beter, mooier en slimmer voordoen dan ze zijn. Een moeilijk woord, net op de verkeerde plek in de zin. Een verkeerde intonatie, of een spreekwoord dat er nét even niet helemaal goed uitkomt. Van die mensen die de klepel helemaal los slaan, omdat ze denken dat ze dan beter uit de verf komen. Ik krijg er kromme tenen van, want het is contraproductief en compleet onnodig.

Natuurlijk begrijp ik dat je je beste beentje voor wilt zetten. Maar dat betekent niet dat je jezelf voorbij moet lopen. Je zit vaak in een gesprek met iemand die je wilt overtuigen van je kunnen. Bijvoorbeeld een meer senior manager, iemand die vaak de kennis/kunde/verbale vaardigheden/intellect heeft waar jij je aan probeert te spiegelen. En als je dat niet hebt, maar wel doet alsof je het hebt. Dan is de kans groot dat ze daar dwars doorheen prikken. Je probeert iets te zijn wat de ander al is. En dat je dat niet bent, maar wel probeert te zijn, is vaak verschrikkelijk doorzichtig.

Terwijl het vaak juist verhelderend, fris, eerlijk en duidelijk is als je weet en aangeeft waar je groei zit. Wat je wilt verbeteren. Hoe je het wilt verbeteren. Het is vaak een verademing om eens een sollicitant te spreken die open en eerlijk is over wat hij of zij nog moet en wil leren. Want laten we eerlijk zijn, weten wat je mist is de eerste stap naar verbetering. Die gearriveerde ‘ow, dat weet ik al’-houding is veelvuldig een breekpunt in veel carrières geweest.

Wees daarom eerlijk, open en kwetsbaar over wat je niet en wel kunt. Zeg eens eerlijk wat je beperkingen zijn, en waar je die wilt verbeteren. Niemand is perfect, en geen mens zonder gebreken. Dus gooi ze op tafel, dikke kans dat de andere kant van de tafel je ook nog een sympathieker mens vindt.

Dubbele winst!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.