Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

Solliciteren? Zes tips om een sollicitatiepanel te overleven

Solliciteren is spannend. Maar als een heel panel tegenover je zit, kunnen de zenuwen wel eens opspelen. Trillen, stotteren of te snel praten kunnen er dan voor zorgen dat het gesprek niet loopt zoals je had gehoopt. Op de website van The Guardian geven een aantal experts zes tips om een panel rustig en gedegen te woord te staan.

Wie zitten er in het panel?
Doe research naar de leden van het sollicitatiepanel zodat je goede vragen kan voorbereiden en weet wat je kan verwachten. Claire Jenkins is expert op het gebied van solliciteren en raadt aan LinkedIn hiervoor te gebruiken. “It’s a chance to see what your interviewers look like and a great opportunity to find if you have anything in common with them.”

Leer geen antwoorden uit je hoofd
Een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagd sollicitatiegesprek maar leer geen antwoorden uit je hoofd. Hannah Morton-Hedges is carrièreadviseur en zag het vaak misgaan. “I’ve seen too many candidates go into blind panic if they can’t remember the exact flow and wording of what they wanted to say.” Zorg er daarom voor dat je weet wat je wil zeggen maar niet hoe je het exact formuleert.

Hou je zenuwen in bedwang
Haal een paar keer diep adem en ontspan je schouders voordat je naar binnen gaat. Glimlach als je naar binnen loopt, raadt Bev White aan.

Probeer het hele panel te betrekken in het gesprek
Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent om vooral tegen één van de panelleden te spreken, adviseert carrièreadviseur Hannah Morton-Hedges juist om het hele panel erbij te betrekken. “Use wide hand gestures and make eye contact with all. General good rapport building skills – smiling, and being upbeat – will be noted by everyone on the panel, not just the person asking the question.”

Denk positief
Probeer te onthouden dat het sollicitatiepanel het beste met je voor heeft. Ze zijn er niet op uit om je te zien falen, benadrukt bedrijfspsycholoog Sarah Connell. Probeer dus ook tijdens het gesprek de negatieve gedachte niet toe te laten.

Vergeet je lichaamstaal niet
Een rechte houding, oogcontact houden en voorover leunen zijn allemaal tekenen van interesse en enthousiasme. Vergeet dus tijdens een sollicitatiegesprek je lichaamshouding niet, zegt adviseur Rachel Locke.