Solliciteren via Skype, hoe pak je dat aan?

Solliciteren: anno 2016 gebeurt het lang niet meer altijd face-to-face. Steeds vaker wordt Skype ingezet voor het voeren van sollicitatiegesprekken op afstand. Buiten het feit dat het simpel en goedkoop is, is het ook tijdbesparend. Maar let op: ondanks dat het solliciteren via Skype eenvoudiger is dan het lijkt, komt er veel meer bij kijken dan je denkt.

Om te zorgen dat jij zo goed mogelijk voor de dag komt in je sollicitatiegesprek via Skype, heeft Viking de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

  • Tijdverschil: niet alleen face-to-face moet je altijd op tijd zijn, bij een sollicitatiegesprek via Skype ook. Let vooral op een mogelijk tijdsverschil bij een buitenlands bedrijf!
  • Je profiel: zorg dat je profiel op Skype, net zoals je sollicitatiebrief, je CV en je LinkedIn-pagina, jou van je beste kant laat zien. Door je humoristische koosnaam en je vakantiefoto’s achterwege te laten zorg je dat geen verkeerde indruk maakt bij je potentiele werkgever. Check ook je privacy-instellingen of je gemakkelijk te vinden bent voor de interviewer.
  • Technologie: zorg dat alles goed werkt voor je je officiële gesprek hebt. Test je verbinding, check of je duidelijk te zien en te horen bent en zorg dat je omgeving een goede indruk maakt.
  • Maak notities: door enkele post-it notes te maken en aan je scherm te plakken kan je snel belangrijke informatie voor de hand hebben zonder dat je interview ook maar iets opmerkt.
  • Allerlaatste tips: kleed je net zoals je bij een face-to-face sollicitatiegesprek zou doen. Zorg dat je niet gestoord kan worden door familie, huisgenoten of huisdieren. Leg daarnaast je CV en sollicitatiebrief naast je klaar zodat je mee kan kijken met de interviewer.

Succes met je sollicitatie via Skype!