Solliciteren is geen trucje, het is een mindset

Ik mag tegenwoordig lezingen geven op verschillende universiteiten en hogescholen. Best paradoxaal eigenlijk: de jongen die ooit roemloos faalde aan de Vrije Universiteit mag nu aan de knappe koppen van de lage landen uitleggen hoe ze moeten slagen op de arbeidsmarkt. Maar hoe doe je dat eigenlijk, solliciteren uitleggen?

Wanneer ik niet weet hoe ik iets moet doen, dan kijk ik vaak naar hoe anderen het gedaan hebben en vervolgens doe ik exact het tegenovergestelde. Dat komt door de kleine rebel die in mij huist. Maar los van het feit dat dit lekker tegendraads is merk ik dat dit vaak ook heel productief is. Het is namelijk onderscheidend en in mijn vakgebied is dat juist wat je nodig hebt. Anders en beter zijn dan anderen.

Ik wandel bijvoorbeeld een rondje over het internet en dan zie ik dat veel ‘kenners’ trucjes verkopen. ‘23 tips voor het beste cv’, ‘Met deze 387 handvatten verhoog je de bezoekers op je LinkedIn-profiel’ en ‘De 78696 vragen die je bij een sollicitatie nooit moet stellen’. En dan vraag ik mij oprecht en rebels af, is dit wat deze studenten nodig hebben? Solliciteren is immers geen rocket science, maar je moet het wel eerst zien.

In mijn boek Zou jij jezelf aannemen? heb ik het solliciteren in twee fases en vier stappen onderverdeeld: 

De interne fase

  1. Hoe formuleer je jouw verhaal?
  2. Hoe bouw je het ideale cv?

De externe fase

  1.  Hoe vind je je droombaan?
  2.  Hoe voer je het beste een sollicitatiegesprek?

Wat mij erg opvalt is dat alle tips zich op de praktische en concrete stappen richten: het cv, de baan zoeken en het sollicitatiegesprek. Maar in mijn ogen zou de mindset moeten focussen op de basis, het fundament van het solliciteren, dus die eerste stap. Wat wil jij nu eigenlijk en wat kom je brengen?

Als je het mij vraagt zijn het niet alleen de knappe koppen die van mij een lezing krijgen, maar heel veel sollicitanten met hen, die terug moeten naar de eerste stap. Even terug naar de tekentafel om te herpositioneren om daarna gericht en effectief aan de slag te gaan.

Stop eens met de trucjes. Dat haalt helemaal niets uit wanneer de mindset niet goed is.
Kijk eens kritisch naar jezelf en ga vanuit dat punt effectief en efficiënt solliciteren.

Weg met de trucjes!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.