Coachartikel

Solliciteren in tijden van crisis

Jeetje, wat moet ik hier nu over zeggen? Ik bedoel, het is niet dat ik dit vaker heb meegemaakt. Een land in stilstand en een economie in zwaar weer. Niet over-night, maar over-week. Ineens is en was alles anders.

Maar hoe ga je daar als werkzoekende mee om? Als latent werkzoekende kan ik begrijpen dat je lekker even blijft zitten. Maar wat doe je als actief werkzoekende in een arbeidsmarkt die ineens totaal muurvast is komen te staan?

Hier moet ik dus ook even over nadenken. Dit is uniek. Maar mijn sollicitatie-coachende-onderbuik zegt me dat het juist nú tijd is om door te gaan met de tip die ik je in mijn vorige column ook gaf. Gebruik deze tijd nuttig en vraag je af wat je wilt. Neem een stapje terug en observeer jezelf eens. Wat wil jij? Waar word jij gelukkig van? Wat vond je leuk in je oude baan? Wat ga je misschien leuk vinden in je nieuwe baan? Hoe kan ik mezelf in deze tijden misschien wel laten groeien en ontwikkelen zodat ik straks aantrekkelijker ben voor die gedroomde werkgevers?

Ga nu in ieder geval niet als een dolle cv’s en brieven uit sturen. Veel bedrijven en ondernemers hebben waarschijnlijk wel iets anders aan hun hoofd dan het uitbreiden van het personeelsbestand. De focus zal eerder liggen op het behouden van het bestaande personeelsbestand. Neem daarom de tijd om jezelf klaar te stomen voor het moment dat dit allemaal over is.

Update je cv, doe aan een stuk soul searching, ga op zoek naar bedrijven waar je straks zou willen werken, eet gezond, houd je koppie helder, werk je LinkedIn profiel bij, lees de boeken waar je anders nooit tijd voor had, doe online cursussen, schaaf aan je motivatiebrief. Doe alles waar je jezelf eerst geen tijd voor gunde. Stoom jezelf klaar, zodat je straks uit de startblokken kan schieten.

Ik word altijd een beetje misselijk van de ‘never waste a good crisis’ uitspraak, maar in dit geval gaat het wel op. Maak gebruik van deze periode om alles te doen waar je jezelf eerder geen tijd voor gunde. Ik weet het, we zouden het allemaal anders willen zien. We hebben op het moment genoeg andere dingen aan ons hoofd. Maar de sollicitanten die deze periode gebruiken om aan zichzelf te werken, die hebben straks de meeste kans op een baan.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.