Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

Sollicitatiegesprek gehad? Begin je maar vast zorgen te maken over de uitslag

Ok, het sollicitatiegesprek is achter de rug. Het ging goed - denk je. En nu maar afwachten. Ga je nachtenlang liggen piekeren over waarom ze je niet zouden aannemen? Of denk je: ‘Ik heb mijn best gedaan, het komt wel goed’?

Dat piekeren is zo slecht nog niet.

Piekeraars krijgen vaak te horen dat ‘zorgen maken als je er tóch niets meer aan kunt doen’ geen zin heeft. Maar dat is niet helemaal waar, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van de University of California. De onderzoekers wilden erachter komen hoe je het beste met stress kunt omgaan in de onzekere periode van afwachten, bijvoorbeeld na een sollicitatiegesprek of een examen.

Extra blij met goed nieuws
Ze volgden 230 rechtenstudenten na een belangrijk examen waarmee bepaald wordt of zij mogen toetreden tot de rechtspraak. De studenten werden iedere twee weken ondervraagd gedurende de wachtperiode van vier maanden. Ook werden ze ondervraagd kort nadat ze de uitslag hadden gekregen.

Je zou kunnen denken dat de studenten die zich relatief weinig zorgen maakten, het ‘goed’ deden: zij hadden zichzelf immers niet vermoeid met vier maanden stress. Maar die aanpak had een keerzijde. De studenten die wél vier maanden lang in de stress hadden gezeten, bleken veel beter met zowel goed als slecht nieuws om te kunnen gaan. Zij waren minder verdrietig en uit het veld geslagen als ze gezakt waren, en veel blijer met een positief resultaat dan de ‘relaxte’ studenten.

Beter voorbereid
De mensen die zich al vier maanden lang zorgen maakten, hadden namelijk al productieve en rationele oplossingen bedacht op eventueel slecht nieuws. Het maakte goed nieuws bovendien nóg meer welkom. Degenen die zich nergens zorgen over maakten, werden echter totaal overweldigd door het slechte nieuws en wisten niet wat ze ermee aan moesten. En goed nieuws, ja ach. Ze waren blij, maar niet euforisch.

Bereid je dus maar voor op het ergste. De New York Times haalt in een artikel over het onderzoek de psychologieprofessor Julie K. Norem aan, die overigens niets met het onderzoek te maken heeft, maar een boek geschreven heeft over de ‘positieve kracht van negatief denken’:

“Set your expectations low and think through the negative possibilities. It drives optimists crazy. But it shifts your attention away from feelings of anxiety to what you can do to address the disaster that might happen.”

“It is a negative emotion because it feels bad, it is not a negative emotion in that it’s bad to feel it. Why wouldn’t you feel anxious, waiting for results?”