Sollicitatiegesprek? Bereid je óók voor op die paar minuten koetjes en kalfjes vooraf

‘Kon je het goed vinden?’ Of: ‘Wat een weer, hè?’ Voor het sollicitatiegesprek écht begint, zijn er vaak een paar minuten aan koetjes en kalfjes. Waarschijnlijk bereid je je op die leutervragen niet voor. Veel belangrijker zijn immers je antwoorden op vragen als ‘Waar zie je jezelf over tien jaar?’

Dat had je gedacht.

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Scheller College of Business aan de Georgia Institute of Technology blijkt dat die eerste minuten met schijnbaar onbenullige gesprekjes van grote invloed zijn op de beoordeling.

Small talk is bepalend
De onderzoekers lieten 163 bachelorstudenten die zich voorbereidden op een echt sollicitatiegesprek, oefen-gesprekken voeren. Deze oefen-sollicitatiegesprekken werden afgenomen door master studenten Human Resources. Ieder sollicitatiegesprek bestond uit twaalf standaardvragen, maar voorafgaand daaraan waren er een paar minuten ‘small talk’. Dit noemen de onderzoekers ‘rapport building‘.

De masterstudenten moesten op twee momenten een beoordeling invullen: direct na de small talk (vlak voordat het echte sollicitatiegesprek plaatsvond dus), en direct nadat het sollicitatiegesprek was afgelopen. In beide beoordelingen werd gevraagd of de masterstudenten dachten dat de kandidaat geschikt was voor de baan.

De onderzoekers ondervonden zo dat kandidaten die een goede eerste beoordeling kregen, ook een grotere kans hadden op een goede beoordeling na het sollicitatiegesprek. Dit resultaat suggereerde dus dat het niet zoveel uitmaakte hoe de kandidaat de twaalf standaardvragen had beantwoord.

Om dit te testen, toonden de onderzoekers filmopnamen van het sollicitatiegesprek (dus niet van de small talk vooraf) aan andere HR-studenten, en vroegen hen te beoordelen of de kandidaat geschikt was. Deze studenten beoordeelden de kandidaten inderdaad anders dan de studenten die het voorgesprek hadden gehad.