Sollicitatiebrief verstuurd. En dan?

Je sollicitatiebrief is de deur uit, het grote wachten kan beginnen. Waar moet je op letten?

Maximaal twee weken
Als je ergens op wacht, lijkt de tijd altijd trager te verstrijken, maar sommige werkgevers maken het ook wel heel bont. Die laten gewoon niks horen. Terwijl jij je ziel en zaligheid in die brief gestopt hebt! 

Om de boel een beetje in toom te houden, stelde de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling een specialesollicitatiecode op. Hierin staan de basisregels die iedere fatsoenlijke werkgever volgens de vereniging in acht zou moeten nemen. In die code staat dat de werkgever de sollicitant zo snel mogelijk, maar uiterlijk twee weken na de sluiting van de vacature, iets zou moeten laten horen.

Dat bericht kan trouwens ook melden dat ze er nog mee bezig zijn. In dat geval moet de werkgever erbij vertellen hoe lang het nog gaat duren.

Bel ze op
Ga de werkgever niet als een bezeten stalker via sociale media vragen hoe het zit met je sollicitatie, maar wacht de termijn van twee weken af. Nog steeds niks gehoord? Bel het bedrijf dan op. Dit is niet drammerig, maar het toont juist aan dat je je sollicitatie serieus neemt.

Hou het gesprek neutraal, ga niet verwijten. Noem de feiten: twee weken geleden heb je een sollicitatiebrief gestuurd, maar je hebt nog geen reactie ontvangen. Je belt dus om te checken of je brief in goede orde is ontvangen.

In de tussentijd: kijk uit met Facebook
Als je weet dat je sollicitatiebrief op het bureau van een beoordelingscommissie ligt, kun je ervan uitgaan dat die mensen je ook even op LinkedIn, Twitter en Facebook zullen opzoeken. Let dus goed op wat je daar post. Foto’s van enthousiast feestgedruis, of uitgesproken politieke meningen zijn misschien niet zo’n goed idee.