Selecteer je collega’s zoals je je vrienden uitzoekt

Afgelopen weekend gaf ik voor YOUNG een workshop in Den Bosch. Het ging over het verbinden van je privé ‘ik’ en je zakelijke ‘ik’. Sommige zaken zou je thuis nooit doen, maar op je werk juist wel. Soms zou je best een beetje meer privé ‘ik’ op je werk mogen zijn. Samen realiseerden we ons dat je jouw collega’s misschien wel net zoals je vrienden zou moeten benaderen.

Hij moet ook wel een beetje gezellig zijn hoor!” Het is een veelgehoorde toevoeging aan een uitgebreid functieprofiel. Gezelligheid als toegevoegde pré aan een stel keiharde functie-eisen. Ik krijg er altijd een beetje kromme tenen van. Nog nooit hoorde ik iemand toevoegen “Het moet wel een beetje een klootzak zijn.” Terwijl ik stiekem liever een klootzak dan een gezelligheidsdier naast me heb zitten.

Natuurlijk ben ik altijd wel in voor een gebbetje of een grolletje. Gewoon omdat het kan. Omdat het goed is voor het groepsgevoel en een rotsituatie kan relativeren. Humor als tool, maar niet als een basishouding. Toch hoor ik die gezelligheid en humor vaak als een harde eis. Een harde eis zonder goede tegenhanger.

En juist die tegenhanger is waar het mij om gaat. Genadeloosheid. Als tegenhanger van die eeuwige lach. Net als bij mijn vrienden verwacht ik van mijn collega’s een hoop plezier. Toch selecteer ik mijn echte vrienden op hun loyaliteit. Bier en plezier in de kroeg is top, maar ik ben toch blijer als ze er voor me zijn als ik in de put zit.

Hetzelfde geldt ook op de werkvloer. Dat gebbetje is een extra en de betrouwbaarheid de basis. De vrijdagmiddagborrel kan mij gestolen worden als je mij in het zicht van de deadline hebt laten zitten.

Geef mij die klootzak maar, die staat er tenminste als het moeilijk wordt.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.