Coachartikel

Schrijf een goed CV

Jaaaaaaaaa! Dit is ‘m! Dit is het helemaal! Deze functie, dat ben ik! Dit is de baan die ik zoek. Oh ik ben zo blij! Ik dacht dat het niet mogelijk was al mijn vaardigheden ergens kwijt te kunnen en nu zie ik dit voorbij komen. Wow, wow, wow! Super blij word ik hier van. Glimlachend, hoorde ik dit aan. Ik zag haar ook echt staan: helemaal stralen en ongelooflijk klaar voor haar volgende baan.

Is jou dat ook wel eens overkomen dat je echt dé baan ziet die bij je past? Waarvan je zeker weet, die baan, die is mij op het lijf geschreven? Zorg dan wel dat jouw CV jou een uitnodiging oplevert om op gesprek te komen.

Hoe jouw CV zorgt voor een sollicitatie uitnodiging
Er komt veel bij kijken bij het schrijven van een goed CV. Vandaag beperk ik me tot de 3 belangrijkste punten.

De drie belangrijkste punten:
1. Schrijf je CV toe naar jouw gewenste functie
2. Houd het kort
3. Maak je CV aantrekkelijk

Schrijf je CV gericht naar jouw gewenste functie
Het is belangrijk om voor iedere vacature die je ziet, jouw CV aan te passen. Je neemt de gebruikte termen en zoekwoorden over die in de vacature staan. Denk aan gewenste vaardigheden en opleidingen. Veel recruiters scannen een CV op die woorden, dus laat ze zien.

Benoem, in al jouw werkervaring, je ervaring die relevant is voor deze functie. Ik ben coach. In mijn gehele voorgaande carrière heb ik mensen gecoacht, ook al was dat niet mijn hoofdtaak. In mijn CV staat dan ook bij iedere functie die ik ooit bekleedde: coach van teams/medewerkers etc.
Gebruik de zelfde functiebenamingen. Solliciteer je nu voor ‘teamleider’ en heette dat bij jouw vorige werkgever ‘manager’, pas het dan aan.

Houd het kort
Zeven Seconden. De aandachtsspanne van een goudvis: zeven seconden. Je moet in zeven seconden indruk kunnen maken met jouw CV anders nodigt deze niet uit tot lezen. Dus: houd het kort.

• Zet je werkervaring in scanbare rijtjes
• Gebruik bullet points (belangrijkste punten in eerste en laatste bullet)
• Beperk je tot twee pagina’s
• Zet alleen de laatste 10 jaar aan relevante werkervaring neer

Maak je CV aantrekkelijk
Omdat je maar zo kort de tijd hebt om een eerste goed indruk te maken, is het belangrijk dat jouw CV sowieso uitnodigt om gelezen te worden. Denk aan:
• Een mooi helder format
• Goed leesbare font (niet te klein en ook echt niet te groot)
• Houd het bij één lettertype en één kleur
• Maak gebruik van jouw header voor persoonlijke gegevens
• Zet bovenin een korte zin, jouw motto, die laat zien dat jij geknipt bent voor de baan

Tot slot: bedenk goed dat er veel verschillende meningen bestaan over het schrijven van een goed CV. Daarom is het altijd belangrijk dat voordat jij jouw CV en brief verstuurt, je contact opneemt met de recruiter/manager/HR afdeling. Achterhaal wat zij belangrijk vinden en neem dat mee bij het optimaliseren van je CV.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in vier landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.