Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Productiever worden? Houd hier dan mee op

Veel mensen zouden graag wat productiever worden. Niet langer meer de tijd voorbij zien razen terwijl je nog nauwelijks aan je werk bent toegekomen. Maar hoe doe je dat? Volgens sommigen is humor goed voor je productiviteit en volgens anderen helpt een lange to-do-list om meer gedaan te krijgen op een dag.

Business Insider schrijft dat productiever worden niet een kwestie is van harder werken maar van slimmer werken. Om meer gedaan te krijgen op een dag adviseert de websites om te stoppen maar een paar vaste gewoontes.

Surfen op internet
De toegang tot internet zorgt ervoor dat we alles snel op internet kunnen opzoeken. Maar dit surfen leidt ook af. Beperkt dus je internet gebruik en schrijf vragen op zodat je die op een vaste tijd gericht kunt opzoeken.

Multitasken
Het klinkt ideaal: meerdere taakjes tegelijk doen. De praktijk lijkt echter weerbarstiger. De meeste mensen kunnen niet goed multitasken. Door alles tegelijk te willen doen, verkorten we onze aandachtspannen en dit heeft op de lange termijn weer nadelige gevolgen voor onze productiviteit.

Email checken
Mailtjes leiden af. Experts adviseren daarom om je mailbox te sluiten als je iets moet afmaken.

Belangrijkste werk uitstellen
Begin de dag juist met je belangrijkste werk. Later op de dag heb je er waarschijnlijk minder aandacht voor en loop je het risico deze taakjes voor je uit te schuiven.

Teveel vergaderen
Een nutteloze vergadering is slecht voor je productiviteit. Probeer dus elke vergadering goed voor te bereiden en vooraf te bepalen hoe lang je ergens over wil praten.

Zitten
De hele dag zittend op kantoor doorbrengen is niet voor iedereen goed. Sommige experts zweren zelfs bij wandelend vergaderen. “Het zal je verbazen wat frisse lucht voor je kan doen,” zegt consultant Nilofer Merchant op Business Insider.

Snoozen
Genoeg slaap is van groot belang voor je productiviteit maar je wekker elke ochtend tien minuten laten ‘snoozen’ draagt daar niet aan bij. Integendeel. Het vertraagt zelfs het proces van wakker worden en opstaan.

Geen prioriteiten stellen
Met teveel doelen en wensen is het moeilijk om je ergens goed op te focussen. Stel daarom een paar belangrijke doelen en focus je daarop en dus niet op alle andere wensen.

Planning
Als je elk uur van de dag hebt volgepland is er geen ruime voor onverwachte dingen of tegenslagen. Plan dus ongeveer de helft van je dag in maar laat de overige uren open zodat je flexibel aan het werk kunt.

Perfectionisme
Sommige mensen schuiven taakjes voor zich uit omdat ze bang zijn dat ze het niet goed doen. Probeer je hierdoor niet te laten tegenhouden en ga aan de slag.