Coachartikel

Persoonlijke groei is soms pijnlijk

‘Aha, nu zie ik het’. Beng! Het kwartje valt. Er komt een duidelijk inzicht waarom de situatie niet loopt zoals je zou willen. ‘Ik zie nu in dat ik het eigenlijk nog erger maak door wat ik denk en vervolgens doe’.

Persoonlijke groei is soms een beetje pijnlijk. Veel van de dingen die je lastig vindt in je werk, hebben te maken met hoe jij er mee omgaat. Collega’s die over je heen lopen? Misschien doen ze dat wel omdat jij ze daarvoor de ruimte geeft? Mensen die niet begrijpen waar je het over hebt? Misschien komt dit wel omdat jij ze niet meeneemt in je verhaal of niet voldoende duidelijk bent over wat je bedoelt?

Vaak is er veel ruimte bij jezelf om anders met dingen om te gaan. Het begint bij jezelf en daar zit vaak de oplossing. Naar jezelf kijken is soms best spannend, want het vraagt wat van je om niet meer naar de ander te wijzen of jezelf het slachtoffer van de situatie te voelen. Het vraagt van je om met jezelf aan het werk te gaan. Eerlijk je eigen aandeel te beoordelen.

Maar áls je dat doet, maakt dit je sterker en ga je waarderen wie je bent én ga je ook nieuwe mogelijkheden zien. En daarom geniet ik ook zo van persoonlijke ontwikkeling.

Zo kom je tot resultaat:

Erken dat je iets lastig vindt: heb ik een probleem?
Je mag best zeggen dat je iets moeilijk vindt, niet kunt of niet weet hoe er mee om te gaan. De eerste stap in verandering is erkennen wat er is. Vaak is die eerste stap naar hulp vragen de meest lastige. Zeker als je een binnenvetter bent en dingen graag alleen oplost en dus niet gewend bent om hulp te vragen.

Wat maakt het voor jou zo lastig?
Wat is er precies aan de hand? Waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren? Waar komt dit uit voort? Een tijdje stilstaan bij je probleem geeft veel inzichten. Ook dit kan pijnlijk zijn, want nu moet je je echt kwetsbaar opstellen. En hoe snel ga jij niet liever naar een oplossing?

Inzicht is uitzicht
O, nu snap je het! Eindelijk begrijp je wat er gebeurt én zie je de gevolgen. Het ergste is nu achter de rug, want je hebt vanaf nu de keuze om er anders mee om te gaan. Je ziet jouw aandeel en kunt nu invullen hoe je anders wilt reageren in de toekomst. Nu kun je concrete acties maken die je helpen om daadwerkelijk ander resultaat te behalen. Je ziet je valkuilen en weet hoe je deze kunt vermijden.

Oefening baart kunst
Je patronen verander je niet van de ene op de andere dag. Daar mag je de tijd voor nemen. In het begin ben je hier heel bewust mee bezig en kost het soms meer energie dan gedacht. Gaan dingen nog weleens niet zoals je wilde, en merk je dat het soms tegenzit. Dit vraagt doorzettingsvermogen. Tot het moment dat je realiseert dat je er eigenlijk niet meer bij nadenkt. Soms kom je zelfs tot de conclusie ‘vond ik dit altijd zo moeilijk?’ Dan weet je dat je écht iets hebt veranderd.

Terugkijken
Na enige tijd merk je dat je zekerder bent over jezelf. De dingen die je eerst lastig en spannend vond, lijken nu stukken minder erg. Je mag dus zeker ook terugkijken op wat je allemaal hebt gedaan en daar mag je trots op zijn. In deze fase komen de opmerkingen ‘ach, het viel eigenlijk wel allemaal mee’ of ‘dit had ik jaren eerder moeten doen’. Door deze groeifases te doorlopen, werk je aan een echte verandering in jezelf. Soms schuurt het, soms wil je iets liever niet inzien, maar altijd levert het iets op!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.