Sponsored content
Sponsored content

Overspoeld door informatie? Lees sneller!

We zijn allemaal kenniswerkers. We worden betaald om een mening of advies te geven, om vragen te beantwoorden, een probleem op te lossen, een keuze te maken of om anderen te informeren. Om deze kennis te kunnen leveren, moet je eerst zelf alle informatie opnemen en analyseren. Je moet e-mails, memo’s, rapportages lezen en vergaderingen en presentaties bijwonen. Dat zorgt voor de nodige uitdagingen: de hoeveelheid informatie die je per dag moet verwerken staat gelijk aan 174 kranten! En deze hoeveelheid neemt alleen maar toe: in de afgelopen 20 jaar is de stroom aan informatie meer dan 20 keer gegroeid. Hoe zorg je ervoor dat je dit allemaal nog kunt verwerken?

De meeste mensen lezen te langzaam om bij te kunnen blijven met als gevolg dat ze teksten alleen scannend of maar half lezen. Per definitie mis je dan informatie! Ook raken we snel afgeleid. Misschien herken je dit: halverwege het lezen van een pagina realiseer je je dat je nog mailtje moet sturen of een collega moet bellen en aan het eind van de pagina heb je geen idee wat je zojuist hebt gelezen. Hoe voorkom je dit? Hoe zorg je ervoor dat je een pagina maar 1x hoeft te lezen om deze te verwerken?

Een specifieke taak kost vaak maar een deel van die hersencapaciteit. Om je een voorbeeld te geven; het gemiddelde leestempo is zo’n 200 woorden per minuut. Echter, denken gebeurt op een snelheid van 800-1400 woorden per minuut. Dat betekent dat je tijdens het lezen nog heel veel hersencapaciteit over hebt. Die leegte wordt vaak opgevuld door afleidende gedachten.

Wat kan je hieraan doen? Je kan deze indringers verdrijven door de leegte op te vullen.

Wat bedoelen we hiermee? Als je een fractie sneller gaat lezen, heb je minder ruimte over om af te dwalen. Met als gevolg dat je een stuk geconcentreerder bent. Als je een hogere concentratie hebt, heb je over het algemeen een hoger tekstbegrip en dat maakt ook het onthouden een heel stuk makkelijker.

Tips

  • Tekstbegrip gaat altijd voor
    Als je sneller leest, verhoog je je concentratie. Zorg ervoor dat je niet zo veel sneller gaat lezen dat dit ten koste gaat van je tekstbegrip: ga op zoek naar het juiste evenwicht.
  • Varieer je snelheid
    Altijd op dezelfde snelheid lezen, verlaagt je begrip van de tekst. Vergelijk het met auto rijden: je kunt geen ‘cruise control’ rijden in de stad. Een makkelijke tekst kun je vaak wat sneller lezen, een moeilijkere tekst wat langzamer.

Meer weten? Op 20 mei organiseert UseClark een open training snellezen/informatie en concentratie.

Over Mark Tigchelaar ()
Mark (1984) studeerde neuropsychologie, is breinexpert en directeur van UseClark. Al ruim 12 jaar helpt UseClark overheden, organisaties en onderwijsinstellingen om hun productiviteit te verhogen, door effectief gebruik te maken van de mogelijkheden van de hersenen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in 16 landen gebruikt. Inmiddels heeft Mark meer dan 100.000 mensen mogen opleiden in de methoden om meer uit het brein te halen. Hij is daarnaast betrokken bij verschillende TV programma’s over de hersenen en is auteur van 4 boeken. Deze zijn vertaald in 6 talen.