Sponsored content
Sponsored content
ANP JERRY LAMPEN

Ook controlfreaks kunnen delegeren. Acht tips

Kom je altijd tijd te kort? Misschien wordt het tijd om meer te delegeren. Dat is lastig, vooral voor de controlfreaks en perfectionisten onder ons. Want niemand weet immers zo goed hoe de vork in de steel zit, als jij. En waarom zou je je taken uitbesteden als je ze zelf tóch het beste en snelste kan uitvoeren?

Fast Company zette speciaal voor dit soort types wat tips op een rijtje.

 1. Ontdek eerst waarom je delegeren lastig vindt
  Ja, waarom eigenlijk? Vertrouw je je collega’s niet, ben je bang dat iemand anders je werk verpest? Je komt er het beste achter door je angst concreet te maken. Vul de volgende zin in: ‘Als ik delegeer, dan …(vul hier de dramatische gebeurtenis in die zich zal voordoen). Pas als je weet waarvoor je bang bent, kun je er oplossingen voor gaan bedenken.
 2. Reken uit hoeveel het kost
  Hoeveel kost jijzelf per uur? En hoeveel zou het je kosten om taken uit te besteden? Het gaat hier trouwens niet alleen om je salaris. Wellicht levert het je heel waardevolle vrije tijd op als een ander een deel van je werk doet.
 3. Inventariseer je taken
  Maak een lijst van taken die je zou kunnen uitbesteden. Waaraan besteed je de meeste tijd? Zijn dat taken die bij je niveau en functie horen, of zijn het een hoop simpele routineklusjes die ‘nu eenmaal gedaan moeten worden’?
 4. Kies de juiste persoon
  Het scheelt een hoop wanneer je de taken afschuift op een persoon met de juiste vaardigheden en waarden. Natuurlijk moet je diegene wel even bijpraten, en wellicht aan het begin een beetje trainen, maar als je de taken daarna kunt afschuiven zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan ‘micromanagement’, dan heb je de juiste persoon gevonden.
 5. Begin met een klein, onbelangrijk project
  Delegeren kun je stapje voor stapje doen, te beginnen bij onbelangrijke simpele klusjes. Zo kun je zelf ervaren dat de wereld prima blijft doordraaien als jij niet zélf alles doet. Delegeer in het begin bijvoorbeeld klusjes als het inplannen van afspraken, research, en het uploaden van documenten.
 6. Maak een draaiboekje
  Als je bang bent dat het werk niet goed, niet op tijd, of niet efficiënt wordt gedaan, maak dan een draaiboekje. Daarin zet je kwaliteitscriteria en deadlines, en beschrijf je het proces. Checklists doen ook wonderen.
 7. Formuleer het einddoel, en maak het meetbaar
  Je hoeft niet iedere stap voor te kauwen of te dicteren - in plaats daarvan maak je duidelijk welke uitkomst je verwacht. Op deze manier kan degene die voor je werkt de taak op zijn eigen manier aanpakken, maar is het wel duidelijk wat het eindresultaat moet zijn.
 8. Laat je niet verrassen door uitglijers
  Er gaat heus ook wat mis, bijvoorbeeld door miscommunicatie. Laat je er niet door overvallen, maar bouw wat speling in je planning in. Zo hoef je niet meteen in de stress te schieten als iets niet helemaal gaat zoals je gehoopt had.