Ontslagen? Als grootverdiener trek je dat niet lang

De nieuwe regels voor ontslagvergoedingen en WW-uitkeringen pakken nadeliger uit voor mensen met een hoog inkomen, dan voor mensen met lagere inkomens. Mensen die veel verdienden, moeten twee keer zo snel een nieuwe baan zien te vinden om te kunnen rondkomen. Dat meldt consultancybureau Aon Hewitt op basis van eigen berekeningen.

Een vijftigjarige werknemer met een jaarinkomen van 48.000 euro of minder, die na 25 jaar door zijn werkgever wordt ontslagen, kan het bijna vier jaar uitzingen met zijn WW-uitkering en de transitievergoeding (voorheen ‘ontslagvergoeding genaamd). Een vijftigjarige die heel wat meer verdiende, namelijk 150.000 euro, kan slechts iets meer dan twee jaar rondkomen, berekende Aon Hewitt.

Aon Hewitt berekende voor verschillende leeftijden en inkomensniveaus hoe lang een ontslagen werknemer van een inkomen van 75 procent van het laatste salaris kan rondkomen. Daarbij is uitgegaan van de wettelijke WW-uitkering en de volledige inzet van de transitievergoeding.

Nadeel bij WW-uitkering, én nadeel bij transitievergoeding
Sinds 1 juli zijn de regels voor ontslagvergoedingen en WW-uitkeringen in de Wet Werk en Zekerheid aangescherpt. Zo krijgen ontslagen medewerkers geen WW-uitkering over het salaris boven 52.000. De maximale hoogte van de WW-uitkering is daarmee zo’n 36.000 euro per jaar.

Alle medewerkers die langer dan twee jaar in dienst zijn geweest, krijgen voortaan een transitievergoeding. Deze valt voor medewerkers met een hoog inkomen echter lager uit dan bij de oude ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. De maximale vergoeding bedraagt volgens de nieuwe regels namelijk in totaal 75.000 euro of één jaarsalaris voor hogere inkomens.

Transitievergoeding bedoeld voor scholing
De transitievergoeding is eigenlijk bedoeld voor omscholing of bijscholing, zodat de kansen op een nieuwe baan verbeteren. Volgens Aon Hewitt zullen veel mensen de transitievergoeding echter gebruiken als inkomen. Het consultantbureau verwacht dat vooral mensen die gewend zijn aan een hoog inkomen, een deel van hun transitievergoeding moeten inzetten als aanvulling op hun WW-uitkering.

De nadelige effecten treffen maar een kleine groep: nog geen 3 procent van alle Nederlandse werknemers verdiet emer dan 75.000 per jaar, schrijft Aon Hewitt.