Coachartikel

Omarm je eigen manier van denken

Ik krijg regelmatig de vraag: ‘ik wil graag sneller reageren en een antwoord klaar hebben, hoe doe ik dat?’ Dit komt vaak voor in vergaderingen, in groepen waarin samengewerkt moet worden. Herken jij dat ook van jezelf dat anderen het voortouw nemen en dat je zelf nog helemaal niets kunt produceren? Dat je nog helemaal in gedachten verzonken bent? Of dat het antwoord achteraf dus te laat komt?

Het hoort bij jouw manier van informatie verwerken. Je hebt nu eenmaal net wat meer tijd nodig om zaken te filteren, te ordenen, verbanden te zien en er wat van te vinden. Hoe je daar zelf mee omgaat, maakt of dit voor jou een probleem is of niet.

Als je van jezelf weet dat je situaties bedachtzaam aanpakt, hoe kun je dan verwachten dat je snel en ad rem kunt reageren? Toch verwachten veel mensen dit van zichzelf. En juist die verwachting kan maken dat je teleurgesteld raakt in jezelf.

Ga maar eens na. Je collega’s zijn al druk in een discussie verwikkeld, opperen ideeën en denkrichtingen, en jij kunt alleen maar denken aan je hoofd dat voller raakt. Wat je vervolgens een heel ongemakkelijk gevoel geeft. Want jij wilt ook je waarde laten zien, en je hebt zeker goede ideeën, maar het komt er nu nog niet uit. Maar hoe ga je daar nu mee om?

Accepteer jouw manier van denken
Als je van jezelf weet dat je meer tijd nodig hebt om tot een conclusie te komen, dan is dat wat het is. Laat de verwachting los dat je net zo snel ‘moet’ zijn, jij bent jij.

Stel vooraf zo veel mogelijk vragen
Zo weet je dat je voorbereid bent, en word je niet overvallen. Natuurlijk kun je niet alles voorbereiden, maar over dat wat je weet, kun jij al een standpunt vormen.

Claim denktijd
Als je ook weet dat jouw beste ideeën naderhand komen, zorg er dan voor dat er ruimte is om ze alsnog in te brengen. Spreek dus af dat als er nog nieuwe inzichten volgen, dit nog kan worden ingebracht. Geef aan dat je er nog over wilt nadenken, omdat je nog niet alles goed overdacht hebt.

Neem anderen mee in je denkproces
De valkuil van veel mensen is dat je hersenen overuren draaien terwijl collega’s daar niets van merken. Het lijkt wellicht alsof je niets doet op dat moment. Spreek daarom hardop uit wat er op dat moment in je omgaat. Maak een opmerking als: ‘ik merk dat ik dit op me moet laten inwerken, ik heb nog geen oplossing’ of ‘het blijft even blanco’ (daar heb ik zelf altijd ‘last’ van).

Ga vragen stellen
Heb je echt te weinig informatie? Stel dan vragen die je helpen om tot een antwoord te komen. Zo creëer je ook meer tijd voor jezelf. Vaak ben je iemand die juist verbanden legt tussen dingen, doordat je bedachtzaam bent of vooruitdenkt. Wellicht stel jij de vraag die niemand anders stelde!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken