Coachartikel

Nou, ja. Ik wil zeg maar gewoon meer geld!

Met enige regelmaat krijg ik de vraag of ik niet alleen kan helpen bij het zoeken en vinden van een baan, maar ook bij het behouden of verbeteren van een bestaande baan. Dat laatste doe ik zeker ook, en juist om de reden dat de denkwijze die je gebruikt om een baan te krijgen ook werkt bij het behouden en verbeteren van die baan.

Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn vorige column over het cijfermatig onderbouwen van je voorbeelden en argumenten. Die denkwijze sluit naadloos aan bij de wijze waarop je het beste je beoordelingsgesprek of contractonderhandelingen in kan gaan.

Je ziet dat mensen in een onderhandeling vaak niet verder komen dan dingen ‘willen’ of ‘vinden’. ‘Ik wil er salaris bij! of “Ik vind dat ik meer moet verdienen!’. Ja, dat klinkt natuurlijk allemaal lekker. Alleen zou ik daar als werkgever lak aan hebben. ‘Leuk dat jij dat vindt, overtuig me dan maar eens.’ Je zult vaak zien dat werkgevers vaker met dit onderhandelings-bijltje hebben gehakt en daardoor net iets ervarener in dit spel zijn dan werknemers. Daarom is het zaak dat je je goed voorbereidt. En dat doe je, met cijfers.

De opening: ‘Ik wil er salaris bij! of “Ik vind dat ik meer moet verdienen!, is in essentie goed. Alleen, er moet iets achteraan komen. Een antwoord op de vraag waarom je dat zou moeten krijgen. En daar gaan cijfers je weer bij helpen. Spreek over prestaties in targets, percentages, zet jezelf of je team weg tegen de rest van het bedrijf, of de concurrentie.

In gesprekken over je salaris, je contract of eigen overal waar je zakelijk iets wilt bereiken zorg je dat je je argumenten cijfermatig kunt onderbouwen, Met cijfertjes zet je de boel in een context en zet je hierdoor je argumenten kracht bij. Doe je dat niet, dan zit je maar wat in het luchtledige te kletsen.

Zo zie je. Het mechanisme dat je gebruikt om een baan te krijgen, kan je ook gebruiken om die baan later weer te behouden. Doe er je voordeel mee.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.