Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Nooit een loopbaangesprek gevoerd? Dat is zonde

Hoe ziet je carriere eruit? Waar ben je over vijf jaar? Het zijn vragen die tijdens een loopbaangesprek aan de orde kunnen komen. Uit onderzoek van Robert Half, specialist op het gebied van vaste en tijdelijke arbeidsbemiddeling, blijkt dat een groot deel van de managers nooit zo’n gesprek voert. En dat is zonde, stelt Paul McDonald, senior executive director, op de website FastCompany.

Veertig procent voert geen loopbaangesprek
Van de ondervraagden zou 82 procent graag één tot vier keer per jaar een loopbaangesprek voeren. Vooral nieuwe werknemers en jongeren praten graag met regelmaat over hun werk met hun leidinggevenden. Toch doen lang niet alle managers dit. Zo’n veertig procent van de leidinggevenden voert nooit een dergelijk gesprek met als gevolg dat het vertrouwen van de werknemers in de leidinggevende daalt. Op de website van het bedrijf zegt McDonald:

“Werknemers die niet weten wanneer ze een promotie verdienen of niet weten of ze wel in de lange termijn-strategie van het bedrijf passen, zijn niet geneigd om lang bij het bedrijf te blijven werken.”

Loopbaangesprek is belangrijk
Dat veel managers geen loopbaangesprekken voeren is zonde. Om werknemers langer aan je bedrijf te verbinden, is het loopbaangesprek juist van groot belang. McDonald legt uit waarom.

Het zorgt ervoor dat je op één lijn zit
Gesprekken over loopbaan en carrière zijn een mooi moment om erachter te komen of de werkgever en werknemer op één lijn zitten. Misschien liggen er mooie mogelijkheden voor de werknemer in het verschiet, zonder dat hij ervan op de hoogte is. Dankzij een gesprek kan de leidinggevende duidelijk maken welke mogelijkheden er zijn.

Het is belangrijker dan de manager denkt
Het loopbaangesprek sneuvelt vaak als eerste als een leidinggevende weinig tijd heeft. Het lijkt misschien niet altijd een urgent onderwerp terwijl een werknemer dit misschien anders ervaart. Als hij niet weet waar hij aan toe is, is hij sneller geneigd om de volgende carrièrestap bij een ander bedrijf te nemen.

Het versterkt de relatie
Het houden van een loopbaangesprek versterkt de band tussen de leidinggevende en werknemer. Daarmee wordt de loyaliteit van de werknemer waarschijnlijk groter. McDonald zegt: “Werknemer die een toekomst zien bij het bedrijf en zich gesteund voelen in hun werk, hebben een grotere kans om bij het bedrijf te willen blijven.”

Het helpt de leidinggevenden goed te begeleiden
Het voeren van een loopbaangesprek helpt ook de leidinggevende om de werknemer te begeleiden. Misschien ziet de manager potentie in een werknemer maar weet hij niet precies hoe hij dit kan begeleiden.