ANP XTRA KOEN SUYK

Niet linkshandigen zijn creatiever, maar mensen zonder duidelijke handvoorkeur

Linkshandigen zijn niet creatiever en minder vaak gezond. Deze populaire mythe kan naar de prullenbak, zo concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Juist mensen die sommige taken liever met links doen en andere met rechts zijn wat creatiever, agressiever en hebben vaker allergieën. Daarnaast zijn mensen zonder duidelijke handvoorkeur wat vaker dyslectisch en hebben gemiddeld wat minder (klein-)kinderen dan mensen die overwegend dingen met één voorkeurshand doen.

Veel linkshandigen deden mee met onderzoek
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzocht de mythes rondom linkshandigen samen met het Weekend van de Wetenschap. Zo’n 30.000 mensen deden mee met de internetenquête, waarbij de helft van hen linkshandig is. Een opvallend hoog aantal, aangezien ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking linkshandig is.

Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat dit onderwerp sterk leeft bij linkshandigen omdat ze vinden dat “ze buitenbeentjes zijn of als zodanig gezien worden”. In de studie werd gevraagd naar feitelijke gegevens als naar de eigen inschatting van creativiteit, gezondheid en verbaal en fysiek geweld.

De vraag die nog onderzocht wordt is hoe links-rechtsverschillen tussen de hersenhelften samenhangen met links-rechtsverschillen op gedragsniveau.