Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP MARTIJN BEEKMAN

Netjes ontslag nemen, hoe doe je dat?

Bijna driekwart van de werknemers staat open voor een nieuwe baan. Als het eenmaal zo ver is volgt alleen nog het moeilijkste deel: het aankondigen van je vertrek. Hoe zorg je ervoor dat je toch op goede voet blijft staan met je oude werkgever? Vier handige tips.

Bezuinigingen, crisis, vervelende collega’s, een incompetente baas, saai werk of een rotsfeer, er zijn allerlei redenen die maken dat veel mensen altijd op zoek zijn naar een andere, betere baan. Soms zijn er zelfs situaties waarin je als werknemer het liefst diezelfde dag nog zou opstappen, en als het echt niet anders kan morgen. Toch kun je op momenten dat je het echt niet ziet zitten, het beste even diep ademhalen en tot tien tellen. Een goede relatie met je ex-werkgever kan namelijk nooit kwaad.

Dat stelt althans de auteur van een artikel dat eerder verscheen op Learnvest, een financieel adviesbureau. Door op een goede manier te vertrekken is de kans groter dat je aan het werk kan bij een van de klanten van je oud-werkgever bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat nou, netjes vertrekken?

1.Houd het nieuws stil tot je de baas hebt gesproken
Hoe verleidelijk ook; vertel je collega’s niet - ook niet die ene die echt heel aardig is- dat je van plan bent om te vertrekken, voor je je leidinggevende hebt gesproken. Dit voorkomt dat jouw ‘vertrek-verhaal’ een eigen leven gaat leiden.

Bedenk van tevoren goed wat de reden - in ieder geval de reden waarvan je wilt dat mensen denken dat dit de reden is- van je vertrek. Bedenk een doordacht verhaal en vertel dit eerst aan de manager. Bespreek met je manager ook gelijk - om roddels te voorkomen- wat je aan je collega’s en anderen vertelt en wanneer het goede moment is om dit te doen.

2. Ga niet meteen in op een aanbod
Het kan natuurlijk dat je toekomstige ex-werkgever zo graag wil dat jij blijft dat hij je een bod doet: een hoger salaris, een andere functie, ‘uitdagender werk’ et cetera. Ga hier niet direct op in, en onthoud vooral waarom jij in eerste instantie klaar was met het werk dat je deed, of je werkgever. Gaat dit echt veranderen als je ingaat op het bod van je werkgever? Of is de kans groot dat je binnen een jaar toch weer op zoek wilt naar iets beters?

3. Denk mee over de gevolgen van je vertrek
Als jij opeens wegvalt dan moet er het een en ander gebeuren, zodat je opvolger jouw werk op een goede manier kan voortzetten. Wees hierbij extreem behulpzaam: maak een plan, begeleid en bespreek alles tot in de details.

4. Wees het zonnetje in huis, ook na het grote nieuws
Ben je, na het bewuste gesprek met je leidinggevende, zo opgelucht dat je het wel van de daken zou willen schreeuwen over hoe verschrikkelijk jouw werkgever wel niet is, en hoe blij je bent dat je eindelijk weggaat. Doe dit niet. Zelfs niet als je op dat moment zeker denkt te weten dat je nooit meer iets te maken zal hebben met die persoon, die ene branche of het betreffende bedrijf.

Blijf dus ook - hoe moeilijk je dat ook valt - in de laatste weken voor je vertrek een betrokken werknemer. Stuur je collega’s bijvoorbeeld mails met voor hen interessante artikelen, en blijf geïnteresseerd. Je weet namelijk nooit wanneer of op welke manier je bepaalde collega’s weer zult tegenkomen.