ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Nergens zijn de vrouwen zo gelijk als in IJsland

Het is bijna net zo voorspelbaar als een schaatswedstrijd. Bij het jaarlijkse onderzoek naar genderverschillen staat altijd hetzelfde land bovenaan. Bij het schaatsten is dat Nederland, bij de genderverschillen is het IJsland. Het zou het eerste land kunnen worden dat de kloof gaat dichten.

Uit het rapport van het World Economic Forum blijkt dat IJsland niet ver verwijderd is van het overbruggen van de genderkloof. Als gelijkheid 1 is, dan staat IJsland nu op 0,85. Nederland komt van de 134 landen op de veertiende plek met 0,77.

Het is al het zesde jaar op rij dat IJsland bovenaan eindigt. Het land staat bovenaan in de gelijkheid bij onderwijs en het aantal vrouwen op politieke posities. IJsland had vier jaar een vrouwelijke premier en zestien jaar een vrouwelijke president.

Op dat laatste punt scoort Nederland slechter. Nog nooit had ons land een vrouwelijke leider. Ook de vrouwelijke parlementariërs en ministers waren de laatste jaren ondervertegenwoordigd in Nederland.

Saadia Zahidi, hoofd van de ‘gender equality campaign’ van het World Economic Forum zegt over de resultaten tegen Quartz.

“Het is natuurlijk een kleine economie en talent, het menselijke kapitaal, is kostbaar. En daarom denk ik dat ze geen enkel talent willen verkwisten, waarbij ze het mogelijk willen maken dat zowel mannen als vrouwen werk en privé kunnen combineren.”

De top vijf van de lijst zijn de noordelijke landen: IJsland, Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Rwanda is een hoge nieuwe binnenkomer die de zevende plek dankt aan de vele vrouwen in de politiek.

Nederland scoort slechter dan IJsland in de categorie van de economische participatie. Vrouwen zijn in de minderheid op leidinggevende posities en verdienen minder.

In Nederland stijgt de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ieder jaar een fractie, maar het gaat niet zo snel als in IJsland of andere landen.