Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Na de vakantie weer met frisse tegenzin van start. Wat ga jij daaraan doen?

Na heerlijke zomerse weken op je badslippers aan het Gardameer of in je kleurrijk gespoten Eend door ongerept Ibiza gereden te hebben, slaat de keiharde dagelijkse realiteit je weer om de oren. Hetzelfde riedeltje als waar je drie weken eerder zo gelukkig (tijdelijk) afscheid van nam, neemt weer de overhand. Met het laffe bakkie koffie, die vervelende vent aan het bureau naast jou, en de kleffe broodjes tijdens de lunch. ‘Hallo file op de A1, daar zijn we weer!’

Voor veel werkenden moet dit een herkenbaar gegeven zijn. Fris en fruitig, volledig opgeladen, maar geen enkele zin hebben om weer aan de slag te gaan. Weer invoegen bij de ratrace of misschien wel doodvermoeiend saai weer achter je bureau kruipen. Alleen de vraag is: Wat heb jij jezelf voorgenomen, toen je met je tenen in het Italiaanse zand zat? Wat ga jij anders doen?

Ik ga het lekker plat slaan, daar hou ik van. Wel zo makkelijk. Je hebt drie opties: het beste halen uit je huidige werk, een nieuwe baan zoeken of voor jezelf beginnen. Natuurlijk zijn er nog wel andere mogelijkheden, maar dit zijn toch wel de meest voor de hand liggende keuzes. Uiteraard kun je ook lekker verkassen naar de Spaanse of Thaise zon of lekker blijven zitten en niet veranderen. Maar kijk eens rustig naar deze drie opties. Haal je nu het beste uit je job? Ga je iets anders zoeken? Of begin je voor jezelf?

Stel nu dat je je huidige werk leuker en uitdagender wilt maken voor jezelf. Dan daag ik je uit. Een stapje buiten je comfortzone op je eigen veilige werkplek. Uit die luie stoel, ideeën bedenken, meer doen dan anders en opvallen. Of overweeg eens de directe aanpak en spreek je manager aan: ‘Ik vind het saai worden en ik wil X,Y en Z doen.’ Trek na de vakantie de stoute schoenen aan en durf het anders te doen.

Wanneer je er voor kiest om ergens anders je geluk te beproeven, dan wil ik je erop wijzen dat er meer mogelijk is dan je denkt. Vaak kijken werkzoekenden (dit is mijn stokpaardje) niet verder dan hun baan lang is. Ik werk als register accountant bij een ‘Big Four’ kantoor, dus zoek ik een nieuwe baan als register accountant bij een ander ‘Big Four’ kantoor. Maar ga eens op zoek naar het grijze gebied. Er is vaak veel meer mogelijk met je kennis en kunde dan je denkt. Ga eens kijken naar aangrenzende branches, naar functies en bedrijven waar je je kennis ook kan inzetten. Er is meer, veel meer, dan je zou denken. Ga op zoek naar het grijs.

En wanneer je écht de stoute schoenen aantrekt, begin dan voor jezelf. Dag zekerheid, hallo avontuur. En dat avontuur mag jij helemaal zelf invullen. The floor is yours! Wanneer je je eerste stappen als ondernemer gaat zetten, zou ik eens kijken naar zaken die je privé ook leuk vindt. Hoe kan je jezelf in je dienstverlening én profilering nog krachtiger en unieker maken? Durf als ondernemer te zijn wie je bent, blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Hou je van schrijven en heb je een passie voor eten? Combineer deze twee dan. Heb je een recruitment achtergrond, schrijf en coach je graag? Dan word je een schrijvende loopbaancoach voor NRC Carrière.

Daarom is de vraag: wat ga jij doen, nu de zomer achter de rug is?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.