Moeiteloos je werk doen

Wil je graag moeiteloos je werk doen? ’s Avonds niet meer moe thuiskomen na een dag hard werken, maar energiek aan tafel zitten omdat je weer een superdag hebt gehad? Dat kan! Voorwaarde is dat je goed weet wat jouw persoonlijke talent is, en dat je deze bewust inzet. Je zou er meteen mee kunnen starten!

Persoonlijk symbool
Ga op zoek naar jouw persoonlijke symbool. Dit symbool weerspiegelt je persoonlijke kwaliteit. Hoe vind je je persoonlijke symbool? Ga na wat je zou doen als je een sabbatical zou nemen en er niet voor kiest om een wereldreis te maken of een boek te schrijven. De dingen die je dan gaat doen, zijn de dingen waar je van nature al goed in bent.

Sommige mensen gaan dan vrienden opzoeken, omdat zij goed zijn in netwerken. Andere kruipen achter de computer om websites te bouwen, omdat zij goed zijn in programmeren. En weer anderen gaan uitstapjes organiseren, omdat zij over organisatorische kwaliteiten beschikken.

Voorbeeldsymbool: Nijlpaard
“Ik ben een secretaresse. Mijn persoonlijk symbool is een nijlpaard. Kenmerkend aan een nijlpaard is dat deze de meeste tijd onder water zit. Hij steekt zijn oortjes net boven water uit. Zo ben ik meestal ook als ik op het werk ben. Ik ben niet heel zichtbaar aanwezig, maar ik houd wel alles nauwlettend in de gaten. Als ik zie dat er dingen gebeuren die de verkeerde kant op dreigen te gaan, stap ik letterlijk het water uit. En onderneem ik actie. Mijn leidinggevende weet dit erg te waarderen. Ik ben haar extra ogen en oren.”

Ga dingen doen waar je goed in bent
Je persoonlijk symbool helpt je te ontdekken waar je goed in bent. Nu je dit weet, kun je je kwaliteiten bewust in gaan zetten.

Voorbeeldkwaliteit: Netwerken
“Mijn persoonlijke kwaliteit is netwerken. Daarom is mijn symbool een foto waarop een groep vrienden van mij ineengestrengeld bij elkaar staat, waarbij iedereen een T-shirt aanheeft met hierop een groepsfoto.”

“Deze foto staat op een hele prominente plek op mijn kamer. Als mensen naar de betekenis van deze foto vragen, dan kan ik er altijd heel enthousiast over vertellen. Als ik soms wat tegenslagen heb in het werk, helpt deze foto mij om bewust te focussen op mijn persoonlijke kwaliteiten. Ik probeer deze dan actief in te zetten. Ik ga dan bijvoorbeeld collega’s bellen en organiseer een lunch om elkaar te ontmoeten. Of ik nodig een gastspreker uit om tijdens een lunchbijeenkomst iets over een thema te komen vertellen. Deze activiteiten geven dan weer een enorme energieboost.”

Waarom leidt dit tot moeiteloos werken?
Jouw persoonlijke kwaliteit is jouw deugd. Met deze kwaliteit kun jij de wereld een beetje mooier maken. Het mooie hiervan is dat het inzetten van je deugd al volop energie losmaakt. Het is dus niet zozeer het resultaat dat telt. Het werken vanuit je deugd geeft al voldoening. Aristoteles noemt dit fenomeen ook wel ‘eudaimonia’. Of, volgens Mahatma Gandhi: “Doe wat je leuk vindt, en je hoeft nooit meer te werken!”

Over dr. Mirjam Baars, MBA
Mirjam Baars voert jaarlijks een onderzoek uit, in 2016 is dat de eerste editie van de NRC Carrière Talent Monitor. Met dit onderzoek kunnen middelgrote organisaties (15-500 medewerkers) die graag nieuw talent aantrekken zichtbaar naar buiten treden als ‘talentgerichte organisatie’.
Zij is gepromoveerd op talentontwikkeling en publiceerde onlangs het boek ‘Leidinggeven aan talentontwikkeling’ bij Vakmedianet.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.