Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

Moeite met ‘nee’ zeggen? Herken de meest gebruikte overtuigingstechnieken

Je had je nog zo voorgenomen dit keer ‘nee’ te zeggen. Maar na enig aandringen zit je toch thuis dat kerstdiner voor kantoor te organiseren. Herkenbaar? Voor jezelf opkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen, schrijft communicatie-expert Shauna MacKenzie.

Als we meer doen dan we eigenlijk willen, krijgen we een overvolle agenda en zijn we gevoelig voor stress. ‘Nee’ zeggen is daarom essentieel maar lang niet altijd makkelijk. Werkgevers weten vaak precies wat ze moeten zeggen om je toch over te halen. Volgens MacKenzie wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen als je deze overtuigingstechnieken herkent, zo schrijft ze op The Huffington Post.

 1. Keuze geven
  De alarmbellen moeten gaan rinkelen als iemand zegt: “Voel je vooral niet verplicht.” Of:”Dit is een fantastische kans maar voel je vrij voor iets anders te kiezen.” Dit is namelijk de beste overtuigingstechniek. Door te benadrukken dat mensen de vrijheid hebben om een keuze te maken, verdubbel je de kans dat diegene ‘ja’ zegt tegen een verzoekje.
 2. Hoog inzetten
  Door hoog in te zetten, wordt de kans groter dat je ‘ja’ zegt tegen een andere vraag. Het voelt namelijk alsof iemand een concessie heeft gedaan door nu een kleiner verzoekje te doen. Bovendien heb je al eens geweigerd waardoor je dat klusje sneller aanneemt dan je anders had gedaan.
 3. Groepsdruk
  Ook groepsdruk kan werken als overtuigingstechniek. We willen er graag bij horen en zijn daarom geneigd sneller iets te doen als anderen het ook doen, schrijft MacKenzie.
 4. De vorige keer deed je het ook
  Het is makkelijker om ‘ja’ te zeggen als je als eens eerder op een verzoekje bent ingegaan. Je bent toen een verbintenis aangegaan die we niet graag verbreken. Dit kan ertoe leiden dat we veel te vaak ‘ja’ zeggen omdat we graag consistent zijn.
 5. Charisma gebruiken
  We werken graag met mensen die we aardig vinden. Charisma speelt daarin een grote rol. We doen sneller iets voor iemand die aardig is dan voor iemand die we niet mogen. Mensen zullen hun charisma dus al snel in de strijd gooien als ze iets voor elkaar willen krijgen.
 6. Bang om iets te verliezen
  De angst om iets te verliezen is groter dan de hoop om iets te krijgen, schrijft MacKenzie. Je zegt sneller ‘ja’ tegen een aankoop of een verzoekje als de nadruk ligt op potentieel verlies. Als je bang bent om iets te missen, zal je sneller toestemmen. Kijk dus met zinnen als: “Nog tien dagen om te beslissen.”