Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Misschien ben je daarom zo snel afgeleid op kantoor

Toch nog een kopje koffie halen? Regent het eigenlijk nog steeds? Wat zal ik eten vanavond? Ga ik eerst nog even langs de sportschool? Even Facebook checken. Oh ja, ik was bezig met dat rapport.

Komt je dit bekend voor? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om zich op kantoor te concentreren. Volgens Gloria Mark, die onderzoek doet naar afleiding aan de Universiteit van Californië, kunnen werknemers zich vaak maar drie minuten achter elkaar concentreren voordat ze zijn afgeleid. Hierna kan het zelfs meer dan twintig minuten duren voordat de werknemer het werk weer heeft opgepakt waar hij eigenlijk mee bezig was.

Oorzaken
Steve Olenski schrijft op de website Forbes dat afleiding werkgevers zelfs tot tienduizend dollar per maand kan kosten. Maar waarom zijn we zo snel afgeleid? Volgens Olenski zijn daar zes redenen voor te geven.

 1. Slaaptekort
  Het is één van de belangrijkste redenen voor een gebrek aan concentratie. “Als je te weinig slaapt ben je waarschijnlijk sneller geïrriteerd, niet zo scherp en heb je waarschijnlijk moeite om de dagelijkse taakjes uit te voeren,” schrijft Jessica Girdwain op Health.com. Maar volgens Olenski is dit relatief makkelijk op te lossen door er bewust voor te kiezen vroeger naar bed te gaan. Als dat niet lukt, kun je altijd een specialist opzoeken, adviseert hij.
 2. Slecht voedingspatroon
  Eten kan direct invloed hebben op het functioneren van onze hersenen, schrijft Olenski. Volgens Olenski heeft onderzoek zelfs aangetoond dat het structureel teveel eten van vet en suiker ervoor kan zorgen dat onze hersenen minder productieve stofjes aanmaken. Door gezonder te eten, kun je dit tegengaan.
 3. Chronische stress
  Stress concurreert in de hersenen met de cognitieve onderdelen in het brein waardoor we ons slecht kunnen concentreren als we chronisch gestrest zijn. Volgens Olenski zou het dus verstandig zijn om uit te zoeken wat voor stress zorgt in je leven.
 4. Apparaten
  Computers, telefoons en tablets kunnen ons kunnen helpen productiever en efficiënter te zijn. Maar niets in zo afleidend als een knipperend lichtje op je telefoon of de mail de hele tijd zien binnenkomen. Zorg er daarom voor dat je niet de hele tijd afgeleid kunt worden. Check niet continu je mail of negeer je telefoon bewust een tijdje.
 5. Storende werkomgeving
  Als de sfeer op kantoor niet goed is, is de kans groter dat je sneller bent afgeleid. Ook kletsende collega’s in de kantoortuin kunnen zorgen voor flink wat afleiding. Probeer dus een plekje te vinden waar je rustig kan zitten.
 6. Gezondheid
  Je fysieke gezondheid speelt ook een rol. Sommige aandoeningen, zoals MS, het chronische vermoeidheidssyndroom of een metaalvergiftiging, kunnen ervoor zorgen dat concentreren moeilijk wordt.