Minimaliseer je werkonderbrekingen

Een uitdaging waar we allemaal mee te maken hebben is dat je makkelijk onderbroken kan worden door een collega, e-mailtje of appje. Dit verlaagt je productiviteit met zo’n 40% en haalt je volledig uit de flow. Hoe ga je hier mee om? Er zijn meerdere manieren hoe je je onderbrekingen kunt minimaliseren. Laten we de quick wins bespreken.

Begin eerder of ga later naar huis
Als je om 08:00 begint en om 16:00 naar huis gaat, krijg je meer gedaan dan wanneer je van 09:00 tot 17:00 werkt. Het uur dat je ongestoord kan werken zal waarschijnlijk de meeste productieve tijd zijn van je hele werkdag.

Stel een ‘out of office’ bericht in terwijl je gewoon op kantoor bent
Het klinkt wat gek, maar het werkt heel goed. Zo heb ik de volgende voorbeelden voorbij zien komen die jij ook zou kunnen toepassen: “Hi, ik bekijk mijn mail alleen om 11:00 en om 16:00. Voor dringende zaken kan je me bellen op…” Of: “Ik heb een grote deadline waardoor ik wat trager reageer op mijn mail dan gebruikelijk. Voor dringende zaken kan je me bellen op…”

Stel spreekuren in
Als iedereen altijd bij je binnen kan lopen voor je input, heb je in wezen de hele dag door spreekuur en word je de hele dag onderbroken. Het werkt goed om vaste spreekuren in te stellen, bijvoorbeeld van 10:00 tot 11:00 en van 15:00 tot 16:00. Hierdoor heb je meer controle en kan je meer meters maken.

Ga minimaal één keer per week buiten kantoor werken
Het verschilt per vakgebied of dit lukt, maar als je de mogelijkheid hebt zou ik er zeker gebruik van maken. Ga naar een plek waar je lekker kan werken en zorg ervoor dat niemand weet waar je bent. Als het even kan, spreek dan af dat je die dag niet gestoord kan worden. 

Stilte blokken introduceren
Spreek bijvoorbeeld af dat je elkaar tussen 10:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 niet stoort. Geen onderlinge e-mail, geen telefoontjes naar elkaar en geen tussendoor gepraat over ‘de plannen voor het weekend’. Persoonlijk ga ik liever een uur eerder naar huis, dan dat ik mijn tijd vul met hersteltijd van deze kleine ‘onschuldige’ onderbrekingen. Het leuk hebben met elkaar zit hem wat mij betreft in hele andere dingen dan vluchtige gesprekken tussendoor, waarin een persoon nog half een e-mailtje tikt.

Over Mark Tichelaar (@Mark_Tigchelaar)
Mark (1984) is dyslectisch, studeerde neuropsychologie, is breinexpert en directeur van UseClark. Al ruim 12 jaar helpt UseClark overheden, organisaties en onderwijsinstellingen om hun productiviteit te verhogen, door effectief gebruik te maken van de mogelijkheden van de hersenen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in 16 landen gebruikt. Inmiddels heeft Mark meer dan 100.000 mensen mogen opleiden in de methoden om meer uit het brein te halen. Hij is daarnaast betrokken bij verschillende TV programma’s over de hersenen en is auteur van 4 boeken. Deze zijn vertaald in 6 talen.