Met wederzijds goedvinden je baan opzeggen, waar moet je op letten?

Zou je het liefst morgen nog stoppen op je werk omdat je er totaal niet meer op je plek bent, maar is je baan opzeggen geen optie, omdat je de financiële zekerheid niet kunt missen? Ga dan eens het gesprek aan met je werkgever.

Wat ik en de loopbaancoaches uit mijn team vaak zien is dat professionals die vastlopen of leeglopen in hun werk, denken dat zelf hun contract opzeggen de enige manier is om uit zo’n vervelende situatie te komen. Dat maakt dat ze wachten met opzeggen totdat ze iets nieuws gevonden hebben. En dat maakt hun situatie meestal niet minder stressvol.

Als je in een baan zit die je niet leuk meer vindt, dan levert je dat vaak veel stress op. Het vreet energie waardoor je weinig energie over hebt voor andere dingen in je leven. Dat is geen ideale situatie om nieuw werk te vinden. De zoektocht naar een nieuwe baan vraagt immers om een fitte, frisse en positieve sollicitant!

Als de urgentie hoog is om weg te willen bij je huidige werk, is de kans bovendien groot dat je te snel nieuw werk accepteert, dat je de eerste mogelijkheid die voorbij komt aangrijpt zodat je maar weg kunt bij je huidige werk. Je loopt het risico dat je in een volgende baan terecht komt, die het eigenlijk ook weer niet is. En het laatste dat je wilt is dat je volgende stap je opnieuw onrust oplevert.

Er is een manier om jezelf meer ruimte te gunnen om écht goed na te denken over je volgende loopbaanstap. Er bestaat een alternatieve oplossing om je arbeidsovereenkomst te beëindigen die in veel gevallen mogelijk is.

Met wederzijds goedvinden
Je kunt je arbeidsovereenkomst namelijk beëindigen op basis van wederzijds goedvinden. Je gaat het gesprek aan met je werkgever en besluit gezamenlijk om uit elkaar te gaan. Alle gemaakte afspraken worden dan vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Als je daarin alles op de juiste manier vastlegt, blijft ook je recht op een WW-uitkering overeind. Daarmee behoud je dus enige financiële zekerheid voor een bepaalde periode. Op die manier gun je jezelf dus ook tijd en rust om naar werk te zoeken dat echt bij jou past.

Leg dit vast in je vaststellingsovereenkomst
Er zijn een aantal punten die écht niet mogen ontbreken in de vaststellingsovereenkomst. En het is belangrijk dat je jezelf daarover goed informeert. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat duidelijk moet worden vermeld dat de vaststellingsovereenkomst het initiatief van de werkgever is. Zo blijft namelijk je recht op WW behouden.

De voordelen voor de werkgever
Ook kan ik me voorstellen dat je denkt dat jouw werkgever hier vast niet aan mee zal werken. Toch zien wij in de praktijk dat meer werkgevers ervoor open staan dan veel mensen denken! Want er zijn ook voor je werkgever voordelen aan een vaststellingsovereenkomst. Eén op de zeven werknemers kampt met burn-out klachten. Iemand die niet goed in zijn vel zit op het werk loopt een grotere kans op een burn-out. En dat belast de werkgever met een grote verantwoordelijkheid, ook financieel. Veel mensen hebben de angst dat ze er dan “meteen uitvliegen”. Dat is echter juridisch niet mogelijk zo lang je je werk goed gedaan hebt. Je werkgever kan je niet zomaar ontslaan, evenzo kan je werkgever je niet dwingen om je baan op te zeggen.

Loop je op je tenen op jouw werk? Of is je motivatie tot een dieptepunt gezakt? En voel jij dat het tijd is om verder te gaan? Ga dan het gesprek aan op je werk om te kijken of jullie samen tot een ontbinding van je contract kunnen komen. Zo kun je de weg voor jezelf vrijmaken om te zoeken naar een plek die beter bij je past.

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.