Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

‘Met één vrouw in het bestuur red je het niet’

De excuus-Truus. Om af te zijn van kritiek hebben veel multinationals één vrouwelijke bestuurder aan boord. Microsoft maakt hier korte metten mee: zij hebben - als de raad van bestuur hiermee instemt- binnenkort drie vrouwen in het team.

Sandra Peterson, bestuurder bij Johnson & Johnson en Padmasree Warrior, zij werd eerder genoemd als mogelijke nieuwe CEO van Twitter, zijn de gelukkigen. Daarnaast zit Teri L. List-Stoll al in de raad (waar nog altijd de mannen, acht in totaal, in de meerderheid zijn).

Three is a magic number
Volgens een artikel in de Huffington Post is drie precies het aantal vrouwen dat een bedrijf nodig heeft om ‘gender diversity’ te bereiken.

“A lone lady on a board may feel isolated, for starters. She also may wind up getting treated as the voice for all women, instead of leaned on for her specific subject expertise.”

Toch is dat nog steeds de situatie in veel bedrijven, zo laat het artikel zien in een grafiek:

Maar liefst 37 bedrijven hebben maar één vrouw in het bestuur zitten, terwijl er geen één Amerikaans bedrijf te noemen is met maar één man in het bestuur.

Tech-bedrijven hebben het extra zwaar
Vooral in de tech-wereld zijn er weinig vrouwen te vinden. De vrouwen die bij dit soort bedrijven in het bestuur zitten, worden door de buitenwereld vooral gezien als een manier voor het bedrijf om aan hun ‘verplichtingen’ te voldoen. Volgens de auteur van het artikel in de Huffington Post moet Microsoft nu vooral niet op zijn lauweren gaan rusten: want nog altijd is maar 28 procent van het personeel vrouw.

Vorig jaar brachten een aantal bekende Tech-bedrijven als Google, Twitter en Facebook hun diversiteitsrapporten naar buiten. Die gaven een weinig rooskleurig beeld: in Silicon Valley werken vooral witte mannen. De bedrijven proberen nu dit beeld te veranderen. Microsoft geeft in ieder geval alvast het goede voorbeeld.