Met deze vaardigheden maak je indruk tijdens je sollicitatie

Als werkzoekende moet je vaak rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Natuurlijk de voorwaardelijke dingen, zoals een overtuigende sollicitatiebrief en een kloppend cv. Deze stuur je op naar een organisatie en vanaf dat moment heb je hier geen invloed meer op. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan is het handig om de zes Q’s voor te bereiden. Deze gaan over persoonlijke vaardigheden en ze helpen je om over te komen als een onderscheidende kandidaat.

 • Smarts and critical thinking skills (IQ)
  Het IQ bestaat voornamelijk uit kritisch en strategisch denken, probleemoplossend vermogen en dat je in staat bent het overzicht te houden. Organisaties zoeken naar kandidaten die problemen kunnen oplossen op een hoog niveau. De directie ziet graag dat werknemers strategieën kunnen bepalen, patronen kunnen herkennen en het overzicht kunnen houden. Kom op je sollicitatie met voorbeelden die dit aantonen.
 • Emotional intelligence quotient (EQ)
  Sociale vaardigheden leiden tot succes op je werkplek, zoals bijvoorbeeld goed kunnen communiceren en een conflict oplossen. Ook is het van belang dat je meevoelt met je collega’s en klanten, oftewel dat je empathie hebt. Daarvoor moet je in de eerste plaats je eigen emoties zien, want dan kan je die van anderen ook herkennen. Kandidaten die goed voorbereid zijn, weten al veel over de organisatie en kunnen de recruiter bevragen over zijn of haar positie binnen de organisatie. Door deze moeite te doen, maak je indruk op de recruiter en kun je jezelf onderscheiden.
 • Passion quotient (PQ)
  Werkgevers zijn op zoek naar kandidaten die passie hebben voor de organisatie. Wanneer je voor een sterk merk werkt, is passie hebben een must. Kijk bijvoorbeeld naar het LinkedIn-profiel van je recruiter. Laat zien dat je enthousiast bent over de organisatie. Geef voorbeelden aan de recruiter hoe je deze eigenschappen gaat laten zien wanneer je voor ze werkt.
 • Cultural quotient (CQ)
  Het is een must dat je onderdeel bent van de cultuur binnen een organisatie en dat je je weet aan te passen. Bijvoorbeeld dat ze in een ander land op een andere manier handel bedrijven dan in Nederland. Vooral bij multinationals is deze vaardigheid een must. Maar soms hebben werkgevers ook een heel duidelijke bedrijfscultuur die bijvoorbeeld wordt uitgedragen op hun website. Je kunt tijdens een sollicitatiegesprek aantonen dat jij als persoon past binnen de betreffende cultuur.
 • Courage quotient (CRQ)
  Organisaties zijn op zoek naar kandidaten die de uitdaging aangaan met de situatie van een organisatie en ingewikkelde vragen durven te stellen om de organisatie te helpen vooruit te gaan. Bestsellerauteur Patrick Lencioni zegt dat zulke openheid en inzichten een positieve invloed hebben op vertrouwen, loyaliteit en inzet. Laat tijdens je sollicitatiegesprek ook zien dat je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer de recruiter vraagt wat je zwaktes zijn.
 • Improvisation quotient (IMQ)
  Als werknemer moet je kunnen improviseren, bijvoorbeeld door outside-the-box te denken, nieuwsgierig te zijn, aan te kunnen passen en meer te doen met minder middelen. Daarnaast moet je flexibel zijn als dingen niet zo makkelijk gaan als ze zouden moeten gaan. Ook moet je kunnen functioneren onder druk. Laat met voorbeelden zien hoe je dit bij je vorige werkgevers toepaste.

Loop voordat je naar een sollicitatiegesprek toegaat deze zes Q’s bij langs om je optimaal voor te bereiden voor een succesvol gesprek. Veel succes!

Dit artikel is gebaseerd op een stuk uit The Washington Post.