Coachartikel

Meer balans bij thuiswerken, 7 tips

‘Doordat ik thuiswerk, is er geen onderscheid meer tussen mijn privé leven en mijn werk. Ik werk zo ongemerkt veel meer dan ik zou willen.’

‘Pauzes nemen is ingewikkeld nu ik thuiswerk, alles loopt continu door.’

‘Ik heb geen eigen werkplek. We hebben maar één bureau en die is in gebruik. Dus ik gebruik de keukentafel, waar iedereen me stoort.’

‘Ik snak naar tijd voor mezelf, maar nu iedereen thuis is, komt dat er helemaal niet meer van. Ik heb ook geen reistijd meer waarin ik kan afschakelen.’

Bovenstaande uitspraken heb ik de afgelopen week veel gehoord van mijn klanten en mensen in mijn netwerk. Allen draaien om de vraag: Hoe krijg ik meer balans bij thuiswerken. Daarom hierbij zeven tips die je kunnen helpen om je balans te behouden, juist nu je (meer) thuiswerkt.

1. Bepaal je begin en eind tijd en houd je daaraan
Doe alsof je wel naar kantoor gaat en bepaal een (vaste) begin en eind tijd. En bepaal vooraf hoeveel uur je wilt werken op een dag. Je kunt de gebruikelijke kantoortijden aanhouden of je eigen tijden bepalen. Als jij je eigen tijd bepaalt, is het makkelijker om “de tijd te vergeten”, dus bewaak dan je grenzen extra goed.

2. Focus op de gevraagde resultaten
Wat is het dat je aan het einde van de dag moet opleveren? Wat zijn de doelstellingen waar je naar toe werkt? Veelal zijn we druk met minder relevante zaken. Breng de focus aan op wat belangrijk is en impact maakt. Zorg dat je begint met die zaken die zeker af moeten zijn. Zo voorkom je uitstelgedrag en kun je aan het einde van je werkdag (zie 1) makkelijker de stekker eruit trekken, want je hebt het gevraagde opgeleverd.

3. Neem bewust tijd voor jezelf
Vind je het lastig dat je voor je gevoel geen tijd voor jezelf hebt? Zorg dan dat je voldoende pauze neemt. In ieder geval tussen de middag en bij voorkeur na iedere 60-90 minuten werken. Het beste werkt het om ook daadwerkelijk even op te staan en van je plaats te komen. Ga tussen de middag naar buiten, en bij voorkeur even de natuur in. Je voelt je dan verfrist, zodat je meer helder aan de slag gaat.

4. Start met een ochtend ritueel
Voor mij is het ultieme moment voor mezelf echter ’s morgens vroeg, wanneer iedereen nog slaapt. Het moment om te mediteren, bepalen waar ik me die dag op ga richten en voor een (korte) work-out. Dat moment voor mezelf, werkt de hele dag door. Ik kan alles veel beter aan. Dus wil jij een betere balans? Zet je wekker iets eerder.

5. Creëer je eigen werkplek
Een veelgehoorde klacht is, ‘Ik word heel veel gestoord, want ik heb geen eigen werkplek. Ik zit aan de keukentafel en iedereen komt continu langs gelopen.’ Vraag jezelf af, is de keukentafel echt het meest geschikte plekje voor jou? Of is het mogelijk om elders een (tweede) bureau te plaatsen. Denk aan de slaapkamer bijvoorbeeld.

Er is maar één bureau in huis? Wissel om. Zeker bij belangrijke besprekingen of als je aan een belangrijk stuk werkt, is dat aan te raden.

Is dat allemaal niet mogelijk dan is communicatie key, zie ook punt 6.

Maar bovenal, wat doe jij om niet gestoord te worden? Reageer je continu wanneer iemand langs loopt? Sta je op om brood te maken, omdat je toch in de keuken zit? Of zit je met je headphones in naar speciale “focus” muziek te luisteren, wanneer je aan een belangrijk stuk werkt?

Kijk eens naar jouw eigen houding. In hoeverre gedraag jij je anders nu je thuis bent. Als je op kantoor niet op zou staan om de was te doen, doe het nu dan ook niet. Jij bent aan het werk, voor een bepaald aantal uren en daarna ga je verder met het huishouden of andere zaken die jouw aandacht vragen.

6. Stel grenzen
Waarschijnlijk de allerbelangrijkste tip voor het bewaken van jouw balans. Stel grenzen en communiceer deze naar alle betrokkenen. Dus naar je baas, collega’s, klanten, lief en kinderen. En misschien zelfs je hond. Vertel iedereen waar ze aan toe zijn.

Wanneer ze je wel kunnen storen, en wanneer niet. Wees op de momenten dat je niet gestoord kunt worden consequent, dus beantwoord geen vragen, geen telefoon en laat je niet storen.

Op de momenten dat het wel kan, ga je weer op zaken in. Daarnaast is het communiceren van je werktijden (punt 1) en pauzes, dus ook belangrijk. Belt je collega als je net een boterham aan het eten bent? Dan bel je dus later even terug. Stel grenzen, communiceer deze duidelijk en houd je eraan.

7. Neem wat tijd om “af te schakelen”
Mis je de tijd die je nodig had om van en naar kantoor te reizen om af te kunnen schakelen? Sluit dan het einde van de dag op een andere manier af. Denk bijvoorbeeld aan een blokje om, aan het einde van de dag. Je papieren en computer letterlijk naar een andere plek brengen en opbergen is ook een mooie afsluiting. Bepalen waar jij je morgen op gaat richten kan daarnaast rust geven. Maak een nieuw ritueel waarmee je de dag graag afsluit.

Eén van mijn klanten neemt nu een glaasje wijn in de zon, met een stukje kaas. Echt iets om je op te verheugen en reden te meer om te stoppen met werken.

BONUS TIP. Zorg voor ontspanning ‘s avonds en in het weekend
Blijf je het lastig vinden om die laptop op tijd dicht te doen? Weet dan allereerst dat het werk nooit af is. Er komt altijd wel iets nieuws. En vraag je af hoe belangrijk is dit, waar ik me nu druk overmaak, over vijf jaar?

Het makkelijkste is om, buiten jouw werk, iets te plannen wat je echt leuk vindt. Iets waarvoor je graag stopt met werken. Denk aan een terrasje, of lekker uitgebreid koken. Als je voor ontspanning zorgt, en dit inplant in de avonden en in het weekend, is het een stuk makkelijker om balans te houden.

Met rust in je hoofd, ben je namelijk niet alleen productiever, maar je kunt ook de drukte beter aan.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.