Makkelijk en gratis investeren in je eigen groei

Heb je het gevoel dat je stilstaat in je werk? Dat je zit te wachten tot er een mooie nieuwe kans voor groei voorbij komt? Waarom zou je wachten en niet zelf in actie komen? Primair ben je zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en je werkplezier. In dit blog: praktische tips om te investeren in je eigen groei.

1. Onderzoek wat je nodig hebt om je talenten beter te benutten
Als je in het bedrijfsleven werkt dan wordt vaak geïnvesteerd in een opleiding om jou als professional bepaalde vaardigheden te leren die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Wat mij betreft is zo’n opleiding pas echt effectief als de nieuw verworven vaardigheden eraan bijdragen dat jij in de praktijk je talenten beter benut of beter kunt verdiepen. In veel organisaties worden hele groepen medewerkers “standaard” naar dezelfde trainingsprogramma’s gestuurd. Terwijl de individuele behoefte ergens anders kan liggen.

Als je zelf je loopbaan een impuls wilt geven, vraag je dan eerst af wat je echte talenten zijn. Welke vaardigheden mag je nog ontwikkelen om meer uit je talent te halen? Welke kennis helpt jou om nog beter tot je recht te komen? Noemen je collega’s je bijvoorbeeld een betrokken en empathische leidinggevende? Boost je leiderschaps- en people skills door kennis op te doen over groepsdynamica of leer je medewerkers beter kennen door je te verdiepen in een persoonlijkheidsmodel als het enneagram. Een goed (studie-)boek uit de bieb halen kan al veel nieuwe kennis en inzichten opleveren die je direct in de praktijk kunt brengen!

2. Veeg die smoes van tafel dat het duur is om zelf voor je opleiding te betalen. Investeren in je carrière hoeft namelijk geen geld te kosten of duur te zijn…
We zijn gewend dat onze werkgever bijdraagt in onze opleiding(en) of die zelfs volledig betaalt. Super als je die kans krijgt, maar laat het geen voorwaarde zijn!

De Belastingdienst betaalt  over 2017 gemaakte scholingskosten nog mee. Als jij investeert in opleiding die bijdraagt aan het verkrijgen of behouden van werk, kun je het bedrag boven de € 250 aftrekken als scholingskosten bij je aangifte inkomstenbelasting over 2017. Dit gaat waarschijnlijk verdwijnen in 2018, dus pak nu je kans! Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie over deze regeling.

Maar investeren in je carrière hoeft niet altijd geld te kosten! Ik was echt mega enthousiast toen ik coursera.org ontdekte. Coursera is een van de plekken waar je een “MOOC” kunt volgen: een Massive Open Online Course. Op deze site kun je gratis allerlei supergave en interessante trainingen volgen van diverse internationale en vooraanstaande universiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Corporate Finance Essentials, An Introduction to Marketing of Inspiring leadership through Emotional Intelligence? Veel cursussen zijn gratis en bij sommige ontvang je zelfs een bewijs van deelname of certificaat. Google op MOOC om nog veel meer aanbieders te vinden!

Een andere toffe plek waar je online gratis cursussen kunt volgen is creativelive.com. Hier vind je vooral cursussen over creatieve- en communicatie expertises. Ook voor ondernemers is dit een geweldige plek. Bij CreativeLive worden dagelijks cursussen live gestreamd. Als je live meekijkt is het gratis. Achteraf kun je voor een paar tientjes de lessen terug kijken. Dus waar wacht je nog op?

3. Bouw aan een relevant netwerk
Je hebt niet alleen een relevant netwerk nodig bij het zetten van stappen in je loopbaan, het is bovendien inspirerend om met mensen uit je vakgebied ideeën uit te wisselen. Zorg dat je up-to-date blijft van de ontwikkelingen in je vakgebied, maar ook geïnspireerd blijft door je aan te sluiten bij de beroepsvereniging van jouw vakgebied en relevante groepen te volgen op LinkedIn. Je kunt ook zelf een netwerkclub starten waarin cases worden ingebracht en ervaringen uit het werkveld worden gedeeld. Je kunt onnoemlijk veel leren van “hoe anderen het doen”. Vaak adviseer ik mijn klanten om zo’n groep vakgenoten om zich heen te verzamelen. Zeker wanneer ze in hun werk vrij solistisch (moeten) werken en behoefte hebben aan een mentor of sparringpartner.

4. Take the lead!
Investeren in je eigen groei betekent ook: aangeven wat je wilt en wat je nodig hebt om daar te komen. Neem dus het heft in eigen hand, maar betrek je werkgever hier wel bij. Leg je ambitie op tafel in je functioneringsgesprek of vraag hiervoor een gesprek aan met je leidinggevende. Focus niet alleen op wat jij wilt, maar leg ook de verbinding met de behoeften van de organisatie en laat zien hoe jij van meerwaarde kunt zijn door de ontwikkeling door te maken die je beoogt. En doe zelf een voorstel voor een opleiding, training of mentortraject. Nee heb je…

Wat ga jij doen om je groei een impuls te geven?

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.