Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ROBIN UTRECHT

Maandag is de beste dag om nieuwe plannen te maken

Wil je de komende tijd efficiënter gaan werken? Begin met de uitvoering van je plannen op een maandag, of kies een ander speciaal moment. De donderdag of de vrijdag is in ieder geval geen goede dag om te beginnen, dat stellen drie wetenschappers die gezamenlijk een onderzoek uitvoerden. Op zich is het geen verrassende conclusie: mensen nemen zich tenslotte niet voor niets met het nieuwe jaar allerlei zaken voor. Maar meestal lopen die voornemens op weinig uit, dus waarom zou je niet gewoon op een reguliere donderdag je voornemens in praktijk brengen?

Mensen hebben bijzondere dagen nodig
Er werden vijf kleine onderzoekjes uitgevoerd. In een van die onderzoeken werd 165 mensen gevraagd om een doel dat zij zichzelf wilden stellen. Daarnaast werd de mogelijkheid gegeven om een datum te kiezen om dit doel te realiseren. Die data varieerden van 18 maart (een dinsdag) tot en met 24 maart (een maandag). 20 maart (een donderdag) werd in één online onderzoek omschreven als het begin van de lente. In een ander onderzoek was het een gewone donderdag. Wat bleek? Mensen gingen in het ene onderzoek massaal voor de lente, terwijl in het andere onderzoek de derde donderdag van de maand nauwelijks werd gekozen.

Volgens de onderzoekers werkt het goed voor mensen als zij een duidelijk moment kunnen kiezen: een verjaardag, het nieuwe jaar, het begin van de lente. Op die manier kunnen mensen hun ‘imperfecte’ verleden duidelijk scheiden van het begin van hun ‘nieuwe ik’: het idee van een fris begin, daar draait potentieel succes, volgens de onderzoekers, om.

Stel je plannen uit tot een bijzonder moment
De onderzoekers ontdekten daarnaast ook dat mensen zich vaker inschreven bij een sportschool na hun verjaardag, aan het begin van een nieuw jaar en aan het begin van een week. Hetzelfde gold voor de wens om te diëten: op Google tikten mensen vaker de zoekterm ‘dieet’ in op, of vlak na, speciale dagen en aan het begin van de week.

De onderzoekers komen dan ook met het advies om belangrijke voornemens, plannen uit te stellen tot een bijzonder, speciaal moment. Volgens hen is de kans op succes dan het grootst. En als het de eerste keer niet lukt, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een maand later weer opnieuw te beginnen.