Coachartikel

Maak jij je zorgen? Doe dan dit: Toon leiderschap en neem actie

Leiderschap is niet hoe je acteert wanneer alles goed draait, maar juist hoe jij reageert tijdens de moeilijkste tijden.

Waar richt jij je op?
Op dit moment gaan we door moeilijke tijden. Het is aan jou hoe jij hierop reageert. Toon jij leiderschap en neem je nu actie? Of kies jij een andere rol?

Het draait er allemaal om hoe jij omgaat met deze situatie. Waar richt jij je op? Kijk jij naar wat jij kunt beïnvloeden of maak jij je vooral druk om die dingen waar je geen invloed op hebt, maar die jou wel raken?

Cirkel van betrokkenheid
Er zijn op dit moment veel zaken die jou raken zonder dat je er invloed op hebt, zoals het coronavirus, de maatregelen die de overheid neemt, jouw baanzekerheid, en de economische situatie. Deze omstandigheden kunnen veel impact hebben op hoe jij je voelt, mogelijk maak jij je hier zorgen om. Jij kunt er echter geen directe invloed op uitoefenen.

Omdat deze omstandigheden jou wel raken noemen we dit de cirkel van betrokkenheid*. Jouw reactie op deze omstandigheden is altijd reactief, omdat jij er geen directe invloed op hebt. Als jij nu leiderschap wilt tonen, is het belangrijk om proactief te zijn.

Cirkel van invloed
Alle zaken die jou raken en waar jij invloed op hebt, bevinden zich in jouw cirkel van invloed. Richt je op die zaken en neem proactief actie. Je toont dus leiderschap door je juist nu te richten op alles waarop jij wel invloed kunt uitoefenen. De dingen waar jij letterlijk een verschil kunt maken.

Het punt is dat we ons te snel en te vaak druk maken over dingen waar we (helaas) niks aan kunnen doen. Dat frustreert en maakt vaak bang.

Op dit moment zitten we allemaal in een lastige situatie rond het coronavirus, dat iedereen beïnvloed. Maar waar maar enkelen direct invloed op kunnen uitoefenen. Als jij je daar op blijft richten, blijf jij je frustreren en bang voelen. Draai dat om en vraag je af, wat kan ik wel doen?

Wat kan ik wel doen?
Ben jij bang om ziek te worden? Zorg dat jouw immuunsysteem uitmuntend is en neem alle maatregelen in acht. Vermijd contact met mogelijke besmettingsgronden en bestel bijvoorbeeld jouw boodschappen online.

Vind je het lastig om thuis te werken en je kinderen te onderwijzen? Focus je op de allerbelangrijkste en meest impactvolle zaken. Zowel voor de studie van jouw kinderen, als voor jouw werk. Geef jezelf ook vooral wat ruimte, want het is chaotisch. Hoe eerder jij daaraan toegeeft en mee beweegt, hoe beter het allemaal gaat.

Ben jij bang om je baan te verliezen? Zorg dat je onmisbaar bent en ga tegelijkertijd aan de slag om je zo nodig bij te scholen. Zodat je snel weer een andere baan vindt. Wees proactief.

Proactiviteit is key
Als jij je op dit moment veel zorgen maakt, vraag je dan eens af: dat waar ik me zorgen maak, ligt dat binnen mijn cirkel van invloed of slechts in mijn cirkel van betrokkenheid? In het laatste geval is het niet iets waar jij nu iets aan kunt doen. Vraag je dus af, wat kan ik wel doen? Wat ligt er in mijn cirkel van invloed, waar ik me wel op kan richten?

Daar mee bezig gaan, maakt dat jij zelf een verschil kan maken. Jij kunt dan namelijk zelf werken aan het wegnemen van jouw zorgen weg. En dat is toch waar het om draait? Toon leiderschap, wees proactief en neem actie.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

*Het model van de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed, komen uit het werk van Stephen Covey. In zijn boek “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” lees je er meer over.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.