Coachartikel

Maak je kleine geluksmomenten

Maak je kleine geluksmomenten

Daar stond het toch zomaar, recht in mijn inbox: fanmail. Na mijn vorige artikel ‘De vakanties zijn afgelopen, je kunt weer met frisse tegenzin aan het werk’ , kreeg ik best een aantal reacties. Variërend van ‘ik schaam me, maar ik herken me hier zo in’, tot ‘lekker verhaal beste Freek, maar wat kan ik hieraan doen?’ Aangezien ik niet de moeilijkste ben, én zelf in het ‘frisse tegenzin schuitje’ heb gezeten, wil ik graag op dat laatste stukje fanmail ingaan. Je zit na de vakantie met frisse tegenzin op het werk, maar hoe kom je daar in hemelsnaam vanaf?

De afgelopen week heb ik een beetje vakantie gepakt. De eerste keer dit jaar, eigenlijk had ik geen tijd, maar het hoofd gaf aan dat het nu toch wel echt aan rust toe was. Dus dan slaap ik uit, luister wat muziek, eet goed, train wat en kom lekker bij in de sauna. Af en toe een telefoontje om de zaken draaiende te houden, maar vooral het niet hoeven moeten is een verademing.

 Zo stond ik ergens halverwege de week op een crosstrainer te zweten. Ik had me twee dagen eerder ongemakkelijk ingeschreven en liep al drie dagen wat verdwaald tussen de apparaten door. Ergens na bergje nummer vijf op mijn beeldscherm zag ik dat er ook een YouTube functie op het martelwerktuig zat. Niet veel later zat ik bovenop bergje zeven middenin een van mijn favoriete concerten: Oasis, 2005, Manchester. Compleet in mijn flow knalde ik zonder problemen door het crosstrain parcours. Voor het eerst in die week, misschien wel weken of maanden was ik zen en echt tot rust. En toen raakte het me, het zit in die geluksmomentjes,hoe klein ze ook zijn. Ondertussen zette Oasis in het Manchester City stadion een van mijn favoriete nummers in: Cigarettes & Alcohol.

You gotta make it happen!
Is it worth the aggravation
To find yourself a job when there’s nothing worth working for?
It’s a crazy situation

Laat me duidelijk zijn. Ik ga je niet aansporen om je kleine geluksmomentjes te vinden in sigaretten en alcohol. Maar wat ik je vraag is om eens kritisch naar je werk of je leven daarbuiten te kijken. Want als je níets hebt waar je echt gelukkig van wordt, dan wordt het een lange rit.

Als ik een ding mag doen, is het je een schop onder je kont geven. Ga iets doen. Als het werk niet leuk is, zie ik vaak dat men moe thuis op de bank gaat zitten Netflixen en Instagrammen; afwachtend tot de volgende rottige dag weer kan beginnen. Beetje eten, beetje scrollen, een beetje er tegenop zien en hopsa we mogen weer aan de slag.

Nou daar komt mijn advies: schop onder je kont.

Die kleine geluksmomentjes liggen namelijk niet altijd voor het oprapen. Daar moet je soms naar op zoek. Ik heb 10 jaar in loondienst gewerkt, waarvan toch echt wel een paar met een fikse lading frisse tegenzin. Maar als ik Oasis mag citeren: ‘when there’s nothing worth living for’, dat doe je toch echt helemaal zelf.

Ga sporten, ga muziek maken, ga dingen zoeken waar je gelukkig van wordt. En dat betekent af en toe een enge stap maken. Naar je manager omdat je je werk anders wilt inrichten. Als een idioot ongemakkelijk door de sportschool lopen omdat je de helft van de apparaten niet snapt, met je houten heupen voor het eerst naar dansles. Alle nieuwe dingen zijn in het begin eng, en niets is veiliger dan lekker op de bank blijven Netflixen en Instagrammen. Maar als je van die geluksmomentjes wilt pakken, dan zal  je ze zelf moeten maken.

You gotta make it happen!’

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.