Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

LinkedIn stuurde te veel mailtjes met ‘link-verzoeken’ - en gaat nu schadevergoedingen betalen

LinkedIn overlaadt zijn gebruikers dagelijks met -vaak overbodige - e-mails. Maar de e-mail die het bedrijf vrijdagavond naar de Amerikaanse gebruikers stuurde was wél het openen waard: LinkedIn biedt alle Amerikaanse gebruikers die gek werden van de vele e-mails een financiële compensatie.

Je kent de situatie wel: LinkedIn vraagt of je wil zoeken wie van je contacten nog meer te vinden is op het zakelijke online netwerk. Je kunt dit doen door je e-mailcontacten te syncroniseren met LinkedIn. ‘Add Connections’, noemt LinkedIn die optie. Je klikt op de namen van mensen die je wil toevoegen, en LinkedIn stuurt ze zakelijke vriendschapsverzoeken voor je. In de vorm van een e-mail.

Maar bij die ene e-mail blijft het niet. Als de persoon niet antwoordt op het ‘link-verzoek’, dan stuurt LinkedIn een herinneringsmail. En daarna nóg één.

13 miljoen dollar schadevergoeding
Een groep mensen in California vond dit niet gepast, en spande een rechtszaak aan tegen LinkedIn. Hun punt: ze hebben LinkedIn welliswaar toestemming gegeven om hun e-mailcontacten te downloaden en de aangeklikte personen dat eerste vriendschapsverzoek te sturen, maar niet om hun contacten daarna te spammen met nóg twee emails.

LinkedIn kwam met de aanklagers overeen om mensen die last hebben gehad van dit verwoedde e-mailgedrag financieel te compenseren. Het bedrijf trekt daar 13 miljoen dollar (ongeveer 11,6 miljoen euro) voor uit. schrijft Quartz. Indien nodig voegt het bedrijf nog 750 duizend dollar (zo’n 667 duizend euro) aan die pot toe.

Perfect moment: vrijdagmiddag
En drie keer raden: om dat nieuws aan de leden te vertellen, stuurde LinkedIn zijn Amerikaanse leden vrijdagmiddag een mail. Gezien de enorme ervaring van het bedrijf met het versturen van mails, weet het bedrijf waarschijnlijk maar al te goed dat vrijdag aan het einde van de dag het ‘perfecte’ moment voor zulk nieuws is, merkt Quartz fijntjes op. Een ideale timing om een bericht ongemerkt voorbij te laten gaan.

Alle Amerikanen die tussen 17 september 2011 en 31 oktober 2014 waren ingeschreven bij LinkedIn en de ‘Add Connections’-optie hebben gebruikt, kunnen een claim indienen. Zij kunnen hiervoor terecht op een speciale website.