Sponsored content
Sponsored content

Lezen van schermen verlaagt je productiviteit met 30%

Stel je moet een 30 pagina tellend complex document lezen voor je werk. Je moet er goed kritisch doorheen, want volgende week vrijdag moet je er een presentatie over geven. Zou je dit van je computer willen lezen, of toch liever uitprinten? 95% geeft de voorkeur aan het papieren lezen. Hoe komt het dat een beeldscherm niet echt lekker leest? En vooral wat kan je er tegen doen?

Het lezen van beeldschermen is fysiek anders voor je ogen en hersenen dan van papier. Allereerst bevindt de lichtbron bij digitale teksten zich achter de letters. Dit verblind je ogen een beetje en dat vertraagd je leestempo met ruim 25%. Daarnaast vergeten we digitale informatie veel sneller dan de papieren variant. Een ‘echt’ boek geeft je verschillende oriëntatiepunten om aan te geven waar je bent gebleven in de tekst. Denk aan de linker- en de rechterpagina, maar ook door het omslaan van de pagina’s voel je ongeveer waar je bent in het boek. Dit maakt het makkelijker voor onze hersenen om de informatie te verwerken en te onthouden. Bij een digitale tekst hebben we veel minder oriëntatiepunten, waardoor het voor onze hersenen lastiger is om te bepalen waar de informatie zich bevindt. Dit zorgt voor een verminderd tekstbegrip en hierdoor wordt het lastiger om de informatie te onthouden. Al met al daalt onze productiviteit met minimaal 30% wanneer we digitale informatie verwerken.

Dit heeft overigens niks met generatie te maken. Zelfs de iPad-generatie die voor ze een harlekijn hadden al met een iPad zaten te spelen, leest langzamer en minder nauwkeurig van een scherm dan van papier. Natuurlijk is digitaal lezen van informatie veel beter voor het milieu en daar ben ik ook een groot voorstander van. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je 30% van je productiviteit verliest om zo bomen te besparen. Gelukkig kan je er wat aan doen.

Tips

  • Gebruik F.lux
    Deze gratis software past de kleurstelling aan van je computer wat het prettiger maakt om er naar te kijken
  • 20-20-20 regel
    Kijk elke 20 minuten, voor 20 seconden naar een object dat 20 feet (zo’n 6 meter) van je vandaag ligt. Dit ontspant je oogspieren.
  • Gebruik UseClark Reading Software
    Dit is een smart Document Reader. Deze software begeleid je ogen tijdens het lezen, waardoor je automatisch sneller en nauwkeuriger teksten tot je neemt.

Meer weten? Op 20 mei organiseert UseClark een open training waarin je alles ontdekt over digitaal snellezen, het verhogen van je concentratie en het verbeteren van je geheugen.

Over Mark Tigchelaar (@Mark_Tigchelaar)


Mark (1984) studeerde neuropsychologie, is breinexpert en directeur van UseClark. Al ruim 12 jaar helpt UseClark overheden, organisaties en onderwijsinstellingen om hun productiviteit te verhogen, door effectief gebruik te maken van de mogelijkheden van de hersenen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in 16 landen gebruikt. Inmiddels heeft Mark meer dan 100.000 mensen mogen opleiden in de methoden om meer uit het brein te halen. Hij is daarnaast betrokken bij verschillende TV programma’s over de hersenen en is auteur van 4 boeken. Deze zijn vertaald in 6 talen.