Coachartikel

Lekker aan het werk na de vakantie

Ik lag met mijn ogen dicht te genieten in de zon. Er was geen wolkje aan de lucht, een zacht briesje hield het aangenaam. De stilte werd zo nu en dan alleen verbroken door een kreet van een zeemeeuw. Heerlijk genieten van de zomer aan zee.

Vakantie, ik kan er geen genoeg van krijgen. Heerlijk lekker rustig aan doen en letterlijk geen wolkje aan de lucht. Dat gevoel hè? Die zorgeloosheid, de rust en ontspannenheid, dat maakt vakantie zo zalig. Zelfs als je niet weg bent, maar wel zo’n heerlijke relax dag hebt, dan kan je het al ervaren. Ontspannen en opladen. Zo ontzettend lekker, en nodig.

Zelfs een telefoon moet de batterij opladen om goed te kunnen functioneren. Jij ook.
Want je bent altijd in de weer. Druk met je werk, en alles wat daarbij komt kijken. We gaan maar door. Om te zorgen dat je beter met die druk om kunt gaan is het van belang om echt te bij te tanken, door regelmatig te ontspannen. Maar nu is je vakantie voorbij. Dus hoe doe je dat nou, als de drukte weer in volle gang is?

Houd je vakantie gevoel langer vast
De key tot veel kunnen geven op je werk: veel energie, veel input en (veel) uur is: Zorgen dat jij voldoende hebt om te geven. Dat lukt jou, wanneer jij regelmatig oplaadt. Want alleen als jij je goed voelt, en opgeladen bent, heb je voldoende energie om te delen. Laad jezelf op, en dat kan zo:

1. Ga regelmatig ontspannen
Dat kan een vakantie zijn, een weekendje weg of een dagje sauna. Even niet met werk bezig zijn en wel ontspannen. Misschien heb jij op dit moment niet de financiën voor een vakantie of weekendje weg? Wat dacht je van een weekendje leeg? Lekker thuis zijn, zonder afspraken en geen geplande bezoekjes of moeten schoonmaken. Heerlijk opladen in je eigen omgeving.

2. Plan korte pauzes in
Zorg dat je regelmatig pauzes neemt als je aan het werk bent. Werk in principe niet langer dan 60 tot 90 minuten achter elkaar en neem dan zeker vijf minuten pauze. Werk je vaak kortere perioden aan een stuk? Neem dan sneller een pauze en maak deze korter. Sta op van je bureau, wandel even naar een ander kantoor en je komt terug met een vers perspectief.

3. Plan leuke activiteiten in
Wat een vakantie deels zo leuk maakt, is dat je bijna de hele dag bezig bent met activiteiten die je leuk vindt. Of je nu een boek leest, een berg beklimt of Thais leert koken, jij geniet ervan. Blijf leuke dingen doen, ook al ben je weer thuis.
Maak een lijst van activiteiten waar jij blij van wordt, die jou energie geven of volledig laten ontspannen. Plan vervolgens bewust een aantal van die activiteiten in je agenda in. Kom je nooit toe aan het lezen van je boek, terwijl je dat wel heel fijn vindt? Plan een paar lege uren in en houd die vrij in je agenda. Zorg dat je ruimte houdt voor die activiteiten die jou het vakantie gevoel geven.

Verbeter je work-life balans
Het allerbeste lukt het jou om je vakantie gevoel vast te houden wanneer je ook echt zorgt voor een verbeterde work-life balans. Werken op een manier die goed bij jou voelt. Niet langer blijven omdat je “nog even wat wilt afmaken”, maar op tijd naar huis. Niet ‘s avonds nog even je laptop openen om dat ene mailtje te beantwoorden (want we weten allemaal dat jij het niet bij dat ene mailtje houdt), maar gezellig met je partner bijpraten.

Na twee weken weer volledig in de stress
Je work-life balans verbeteren en in tact houden, lukt de meeste mensen één tot twee weken na hun vakantie. Dan is alles weer bij het oude en verzuchten we, dat “we al weer aan vakantie toe zijn”. Bij sommige is het zelfs minder dan twee weken, en duurt het twee dagen voordat de stress alweer heeft toegeslagen.

Doe het dit jaar anders! Zorg dat je blijvend je work-life balans verbetert. Dat kan op een eenvoudige en effectieve manier. Wil je weten hoe? Meld je dan hier aan voor de 50 tips voor het verbeteren van je work-life balans.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.