ANP LEX VAN LIESHOUT

Lachen is goed voor de productiviteit

Zit je er na een halve dag werken al helemaal doorheen? Kijk dan eens die grappige video waarin katten zich een hoedje schrikken van een komkommer. Want wat blijkt? Humor is nodig om je batterij weer helemaal op te laden.

Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of New South Wales. Door een grappige video te kijken ben je daarna een stuk productiever dan iemand die geen video kijkt, of iemand die naar een ‘neutrale’ video kijkt.

Het onderzoek
Tijdens een van de experimenten vroegen de onderzoekers zeventig studenten om twee pagina’s lang iedere ‘e’ door te halen. Vervolgens verdeelden ze de groep in drieën: een deel keek naar een stukje Mr. Bean, een andere deel van de groep zag een educatieve film over ‘de manager’ en weer een andere groep zag een beeld van zwemmende dolfijnen.

Na het bekijken van de filmpjes werd de studenten gevraagd of ze een voorspelling konden doen over de prestaties van werknemers in een - niet bestaand- bedrijf. Hun uitspraken zouden ze moeten doen op basis van kleine profieltjes waarin persoonlijkheidskenmerken werden genoemd. De onderzoekers vertelden de studenten vervolgens dat de enige manier om de test met succes te beëindigen was door tien goede voorspellingen op een rij te doen. Wat de studenten niet wisten was dat voor het computerprogramma waar ze mee werkten een onmogelijke opgave was.

De doorzetters blijven over
De studenten die net een clip van Mr. Bean hadden gezien waren twee keer zo vaak een doorzetter vergeleken met de andere twee groepen. Zij hielden de opdracht veel langer vol. Volgens de analyse van de onderzoekers kwam dit doordat deze groep studenten had gelachen. Zij kregen daardoor meer energie. Alleen een positief gevoel - door bijvoorbeeld te kijken naar zwemmende dolfijnen- was volgens de onderzoekers dus niet genoeg.

Met de conclusie van het onderzoek zullen waarschijnlijk veel werknemers blij zijn. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen als je computerscherm verraadt dat je een grappig filmpje zit te kijken. Nee, je kan nu doodleuk zeggen: ‘sorry, maar dit is nodig voor mijn productiviteit’.