Kijk verder dan je baan lang is

In mijn vorige column schreef ik al over de ongelukkige onderlaag van werknemers die de Nederlandse werkvloeren bevolkt. Honderdduizenden zo niet miljoenen werknemers die dagelijks met het lood in de schoenen en de pest in hun lijf door weer en wind naar hun werk vertrekken. Maar iets anders zoeken, die mogelijkheid houden ze stelselmatig buiten de deur. En dat is zonde, vooral voor henzelf.

Dat het zoeken naar een nieuwe baan nog verschrikkelijker lijkt dan die dagelijkse marteltocht naar het werk is best te verklaren. Er zijn tientallen externe argumenten te benoemen die je kunnen tegenhouden. Van studerende kinderen, een hoge hypotheek tot een gelukzalige levensstandaard (buiten het werk). Maar dit alles maakt die veertig(plus)urige werkweek er niet beter op.

Toch merk ik tijdens mijn coachsessies keer op keer dat de meest zwaarwegende reden om niet ‘buiten de deur’ te kijken een intrinsieke is. Het zijn niet de financiën redenen of de mening van de schoonfamilie die die druk opleggen. De moverende reden om te blijven zitten waar je zit komt vaak vanuit jezelf. Simpelweg omdat je niet weet hoe je zou moeten zoeken naar iets nieuws. Waar vind je op je 30e, 40e of 50e iets nieuws wat je wel leuk vindt?

Daar wringt de schoen dus het meest. Ik zie zo ontzettend veel mensen voorbijkomen die, wanneer ze iets nieuws zoeken, blijven zoeken in het verlengde van wat ze nu doen. Bij de concurrent, de buren of veilig in dezelfde branche. Maar dat is ook niet wat ze willen, het is namelijk hetzelfde kunstje in een ander jasje. Het roer moet radicaal om. Ondertussen voelt men zich nog steeds alleen, onbegrepen en vooral ongelukkig. Van deze drie punten mag je de eerste alvast wegstrepen, want alleen ben je niet. Echt heel veel mensen zijn latent op zoek naar iets anders, maar hebben geen idee wat ze nu echt kunnen én willen.

Al deze mensen wil ik uitdagen. Zet die praktische oogkleppen eens af. Leer zonder (voor)oordelen te kijken naar jezelf én naar de arbeidsmarkt. Kritisch en kwetsbaar. Maak eens een rondje door de stad en kijk om je heen wat jou nu echt leuk lijkt om te doen. Maak dit volledig vrij van ieder oordeel. ‘Dit kan ik toch niet ’ of ‘Dit betaalt de huur niet’ bestaat even niet. Leer te kijken in kansen. En bij iedere job die je leuk lijkt, stel je jezelf de vraag; waarom? Waarom lijkt me dit nu zo leuk om te doen?

Ik daag je uit om naar buiten te gaan. Ga op zoek.. Want veertig uur in de week wachten tot de vrijdagmiddagborrel begint, dat wens je niemand toe.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.