Coachartikel

Kijk toch eens uit met die aannames!

‘De special effects zijn soms niet echt overtuigend. Hetzelfde kan gezegd worden van het acteerwerk van Seagal, die maar weer eens zijn standaard one-liner-uitkramende, fluisterend-pratende, graag-knokkende karakter van stal haalt. Toch is Under Siege 2 een aardige film, die uitermate geschikt is voor een avondje actie.’ Nu denken jullie vast. Wat moeten we nu weer met een bepaald hoogdravende review van Under Siege 2? Terechte vraag, dat ga ik je vertellen!

In Under Siege 2 zit een scène die zeer duidelijk, en treffend, het gevaar van aannames laat zien. Hoofdpersoon Steven Seagal zit op de achterste wagon van en rijdende trein. Op de voorste wagon van de rijdende trein zit en boef met een scherpschutters geweer. Boef schiet, Steven valt. Boef denkt dat Steven dood is. Want schieten en vallen lijkt immers gelijk te staan aan dood. De vraag is alleen of dat echt zo is?

Daar zit het gevaar van aannames. Je gaat ergens vanuit. Net als sollicitanten. Ja, de werkgever weet wel wat voor marketing ik doe. Maar is het offline, online, print, digital of social? Ja, financiele administratie. Dat weten we allemaal toch? Maar als je het niet onderbouwt weet niemand wat je daadwerkelijk bedoelt. Je gaat ergens vanuit.

En zo is het hele sollicitatiespel vergeven van aannames. ‘Ik ben een harde werker.’ Ja, leuk. Maar wat is voor jou hard werk. 30, 40, 50 of 60 uur? Of zit dat hem helemaal niet in de uren? Jouw wereld hoeft die van de werkgever nog niet te zijn. Het sollicitatiegesprek leent zich bij uitstek niet voor het doen van aannames. Die zijn dodelijk.

In ieder geval een heel stuk dodelijker dan het schot van de boef in Under Siege 2.
Assumption is the mother of all fuckups

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.